grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Усвојен буџет Општине за 2022. годину, Самарџић именована за потпредсједницу

01 naslovnaOHNНа данашњој, шестој редовној сједници Скупштине општине Херцег Нови усвојен је буџет општине за 2022. годину, а за потпредсједницу Општине именована је Весна Самарџић.

Одлуком о буџету Општине Херцег Нови за 2022. годину утврђена су планирана примања у висини од 18.640.000,00 еура. Најзначајније учешће чини приход од пореза на имовину планиран на износ од 6.800.000,00 еура или 36,5% укупних примања, а одмах за њим приход од накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта у износу од 2.500.000,00 еура или 13,4 % укупног буџета.
Капитални буџет планиран је у износу од 5.480.000,00 еура или 29,4% укупног Буџета. Обзиром да је укупан буџет за 2022. годину планиран на нешто већем нивоу у односу на претходну годину, аналогно је повећан и капитални буџет, како би се завршили многобројни пројекти од значаја за Херцег Нови, наведено је у образложењу Одлуке.
Расходи оперативног буџета планирани су у износу од 13.160.000,00 еура, при чему значајан дио припада обавезама из ранијег периода. У односу на прошлогодишњи план буџета Општине увећани су и трансфери јавним институцијама, невладином сектору и јавним предузећима, као и издаци за спорт и културу.
Након изгласавања сагласности на Рјешење о именовању потпредсједнице Општине, Весна Самарџић се захвалила на подршци Предсједнику Општине, колегама одборницима и општинском одбору СНП који је кандидовао на ову позицију, истичући да је то за њу „велика част, али и велика обавеза“.

SkupstinaOHN02

„Трудићу се да будем добар колега свима вама, као што сам то и до сада била, и да имамо квалитетну сарадњу. Моја врата ће, као и до сада, бити отворена за све грађане и трудићу се да своју функцију обављам у интересу свих грађана Херцег Новог“, поручила је Самарџић.
На шестој редовној сједници једногласно је усвојено пет одлука о утврђивању локације за постављање односно изградњу локалног објекта од општег интереса: локалног пута на Луштици, соларне електране на крову ЈПУ „Наша радост“ на Савини, објекта привредног развоја – привредног објекта на локацији кп 108 КО Суторина, објекта привредног развоја – привредног објекта на локацији кп 621/15 КО Требесин и објекта привредног развоја – привредног објекта на локацији кп 1688/9 и 1688/12, све КО Поди.
Већина одборника подржала је и: Предлог Одлуке о измјенама Одлуке о порезу на непокретности у општини Херцег Нови, Предлог Одлуке о измјенама и допуни Одлуке о прирезу порезу на доходак физичких лица, Предлог Програма рада Скупштине општине Херцег Нови за 2022.годину и Предлог Одлуке о доношењу Локалног акционог плана за постизање родне равноправности у Општини Херцег Нови за период 2021-2025. године.
Усвојено је и више одлука које се тичу рада установа, организација и предузећа чији је основач Општина: Предлог Одлуке о утврђивању цијене услуга дневног боравка у ЈУ „Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју Херцег Нови“, Предлог Одлуке о давању сагласности на Статут Друштва са ограниченом одговорношћу „Агенција за изградњу и развој Херцег Новог“, Предлог Одлуке о расподјели добити и покрићу губитка Друштва са ограниченом одговорношћу „Агенције за изградњу и развој Херцег Новог“, Предлог Одлуке о давању сагласности на Одлуку о измјенама и допунама Финансијског плана Туристичке организације Херцег Нови за 2021.годину, Предлог Одлуке о давању сагласности на Програм рада и Финансијски план Туристичке организације Херцег Нови за 2022.годину, Предлог Програма рада са Финансијским планом ДОО „Водовод и канализација“ Херцег Нови за 2022.годину, Предлог Програма рада са Финансијским планом ДОО „Чистоћа“ Херцег Нови за 2022. годину, Предлог Програма рада са Финансијским планом ДОО „Комунално стамбено“ Херцег Нови за 2022.годину, Предлог Програма рада са Финансијским планом ДОО „Спортски центар Игало“ за 2022.годину, Предлог Програма рада са Финансијским планом ДОО „Паркинг сервис Херцег Нови“ Херцег Нови за 2022.годину, Предлог Плана активности Агенције за развој и заштиту Орјена – Херцег Нови ДОО као управљача ПП „Орјен“ за 2022.годину са циљем и визијом развоја и Предлог Плана и програма рада са Финансијским планом ЈУ „Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју“ Херцег Нови за 2022.годину, као и Извјештај о реализацији туристичке сезоне 2021.године са Анкетом туриста.
У оквиру тачке Избор и именовања изгласано је више предлога рјешења: о именовању члана Савјета ЈРДС Радио телевизија Херцег Нови, о именовању чланова Одбора директора Друштва са ограниченом одговорношћу „Лука Херцег Нови – градска лука Шквер“, као и о разрјешењу и именовању чланова скупштинских одбора за статут и прописе, за имовинско правна располагања, за друштвене дјелатности, за међуопштинску и међународну сарадњу и за родну равноправност.