NasTK22072022

Писац Мухарем Баздуљ отворио је синоћ XX Међународни сајам књига “Трг од књиге” у Херцег-Новом, који се одржава на тргу Белависта под мотом “Књига је јединиствени облик преносиве магије”. Током наредних седам дана, посјетиоци ће имати прилику да уживају у квалитетном и разноврсном програму, као и да изаберу књиге за себе из понуде више од тридесет издавача из земље и региона.

“Једна од најважнијих карактеристика “Трга од књига” јесте његова дубока оданост према књизи и читању, љепоти која се крије међу страницама, према подстицају и снази коју има писана ријеч. Када се то употпуни добром организацијом, успјешном сарадњом са бројним ауторима и издавачима, као и подршком града која је неупитна, дође се до тренутка који вечерас славимо – 20. година успјешног трајања фестивала”, казао је у поздравној ријечи предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић.

Он је истакао да овај фестивал већ двије деценије расте, “а и ми са њим, оплемењени ријечима и познанствима који мијењају поглед на свијет”. Као важан аспект навео је друштвену улогу манифестације, која се огледа у чињеници да су њен неизоставан дио програми за дјецу и они посвећени бокешком издаваштву.

Како је поручио, посебност „Трга од књиге“ је и локација на којој се одржава – срце града у којем су своја животна и умјетничка искуства збрајали многи великани књижевности.

“Чињеница да су на овом мјесту живјели и стварали многи књижевници који су моделовали културну и друштвену слику региона и свијета, уистину представља културолошку посебност нашег града и потврђује да Херцег-Нови заслужује квалитетан, респектабилан, међународни сајам књига. Из тог разлога, локална управа и градска Библиотека годинама стоје иза овог фестивала, као важне тачке на културној мапи града”, казао је Катић.

Он је подсјетио да се у овој години обиљежава и 130 година од рођења Ива Андрића, а на отварању 20. “Трга од књиге” повезана су та два јубилеја, чиме је креирана “још једна у низу тешко пребројивих веза између великог нобеловца и Херцег-Новог, града у којем је Андрић живио „мирну срећу свога немирнога вијека“.

Захваљујући се свима који су допринијели организацији фестивала, Катић је учесницима и бројним посјетиоцима пожелио да током трајања “Трга од књиге” уживају у још једном путовању које шири видике и пронађу за себе “фрагменте живота и свијета који откривају и чувају љепоту, љубав и мудрост”.

“Трг од књиге” је отворио писац, новинар и књижевни критичар Мухарем Баздуљ, истичући да је овај фестивал наџивио државу у којој је настао, и да је, како је рекао, традиција народа са простора бивше Југославије много јача и важнија у култури него у другим елементима.

“Краљевина Југославија трајала је једва 20 година. У 20 година од 1945. до 1965. прешли смо пут од атомске бомбе до Битлса. Прије 20 година ви сте овдје били држављани једне земље које више нема. Једна земља је нестала из каталога Уједињених нација, а Сајам је преживио. Мислим да је карактеристично за Србе, Црногорце и генерално југословенске народе више него за неке друге - наша традиција је много јача у култури него у неким другим елементима. Наш иденетитет је сачуван кроз народну пјесму и кроз ту вертикалу која је на неки начин неодвојиво везана за Црну Гору, Боку и Херцег-Нови”, рекао је Баздуљ.

Он је казао да постоји низ књижевних имена који су биографски везани за Херцег-Нови и  подсјетио на детаљ који се не помиње често, да је Данило Киш у овом граду написао свој први роман “Псалам 44”.

“Да је та традиција жива доказујете ви који сте у великом броју дошли, то доказује и писац као што је Никола Маловић, доказује то и интерес за књижевност који у овом граду постоји. По мом дубоком увјерењу, оно што је за Њемце Гете, за нас је, ако не и у нешто већој мјери, Иво Андрић. Као што Вајмар у њемачкој култури није велики због броја становника него због Гетеа, један од разлога величине Херцег-Новог је управо Иво Андрић”, поручио је Баздуљ.

Након званичног отварања Сајма, услиједило је представљање Баздуљеве књиге „Иво Андрић - Живот у дванаест месеци: биографски кроки“, о којој су говорили аутор и Небојша Грујичић, новинар и публициста.

Међу присутнима на отварању Сајма били су и конзул Републике Србије у Херцег-Новом, Мићо Роговић, секретарка за културу и образовање Општине Херцег-Нови, Ана Замбелић Пиштало и директорица ЈУ “Градска библиотека и читаоница Херцег-Нови”, Јасна Маслан.

Програм је музичким нумерама употпунила оперска пјевачица и професорица соло пјевања, Новљанка Јована Мустур Ражнатовић.

Организатори 20. “Трга од књиге” су Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег-Нови и ЈУ “Градска библиотека и читаоница Херцег-Нови”. Покровитељи су Општина Херцег-Нови и Туристичка организација Херцег-Нови, а спонзори: Институт Игало, хотел Play Игало, РТВ Херцег-Нови, дневне новине Дан, ЈадранБока Херцег-Нови и Адриа ТВ Подгорица.

„Трг од књиге“ траје до 28. јула, а радно вријеме Сајма је од 19.00 до 24.00 часова. Вечерњи програми почињу у 21.00 час, са изузетком програма за дјецу који почињу у 20.30 часова. Улаз за све програме и продајни дио Сајма је слободан. Комплетан програм можете преузети овдје: https://hercegnovi.me/downloads/Program%20-Trg%202022.pdf