grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

01.07. – “Пјесма над Боком” у Херцег-Новом

Како најављују из ЈУК “Херцег фест”, која је суорганизатор концерта женских клапа, у Херцег-Новом ће се представити клапе: Бесида (Клис, Хрватска), Далматинке (Сплит, Хрватска), Дива  (Широки Бријег, Босна и Херцеговина), Канделора ( Земуник, Хрватска), Либар (Привлака, Хрватска), О'диве белл цанто (Беране, Црна Гора), Салона (Солин, Хрватска) и клапа Сконтрадура (Дубровник, Хрватска). Гост концерта биће клапа Букалета (Пазин, Хрватска), а у ревијалном програму наступиће клапа Цастел Нуово  из Херцег-Новог.

Овај Фестивал  значајно обогаћује  туристичку понуду културних догађања у Боки, презентујући тако нашу вриједну културну баштину. Високи умјетнички квалитет  програма, учешће најбољих клапа и доказаних стручних сарадника више није посебност већ само континуитет концепције Фестивала у Перасту, који је по тим вриједностима препознат у Црној Гори и региону. Љубитељима клапске пјесме, публици и бокељским туристима припрема се сасвим различита концепција од досадашњих фестивала: током читаве љетње сезоне, одржаће се чак 8 врхунских клапских концерата по читавој Боки.

Два догађаја ће бити организована под покровитељством Одбора за прославу 10 година црногорске независности: 16.јула у Котору наступају најбоље црногорске клапе уз  свечану Промоцију  јубиларног фестивалског ЦД-а. Истог дана ће у Музеју града Пераста, бити престављена  и Лирица бр.4, посвећена Дионисиу де Сарну Сан-Гиоргу, код нас познатијем као аутору опере Балканска царица, док је мање познат његов допринос у записивању традиционалних пјесама у збирци Успомене из Пераста из 1896.

Финале Пераста 2016. се одвија у двије ноћи: 29.јула је концерт Нових клапских пјесама и мјешовитих клапа, а 30. јула завршна ноћ у којој ће се чути заиста најбољи интерпретатори од женских, мушких и мјешовитих клапа из региона и Црне Горе. Слиједе  два  концерта у августу, поклон граду, за туристе Пераста и Котора,  уз нека позната клапска имена.