grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Одржан Округли сто о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о забрани дискриминације

Nas18072016Округли сто у оквиру Јавне расправе о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о забрани дискриминације одржан је данас у Херцег-Новом, у просторијама невладине организације „Нова шанса у Новом”.

Nike

Са измјенама и допунама које су предвиђене Нацртом закона учеснике су упознали генерална директорица Директората за унапређење и заштиту људских права и слобода у Министарству за људска и мањинска права Бланка Радошевић Маровић, секретар у Министарству за људска и мањинска права Мерсудин Гредић и савјетница Александра Поповић.

Присутнима је испред Секретаријата за друштвене дјелатности и спорт Општине Херцег Нови добродошлицу пожељела савјетница Бранка Грубор-Божовић.

Она је изразила задовољство што се о измјенама овог важног закона говори у нашем граду и захвалила „Новој шанси” на гостопримству.

Предсједница невладине организације „Нова шанса у Новом” Весна Одаловић подржала је напоре да се унаприједи Закон о забрани дискриминације и казала да се нада добрим ефектима измјена и допуна.

„Сада смо поново у прилици да овај Закон побољшамо, а према препорукама Европске комисије и у складу са европским законодавством”, поручила је Бланка Радошевић Маровић, директорица Директората за унапређење и заштиту људских права и слобода.

Како се могло чути, најважније новине кровног закона којим се забрањује дискриминација у црногорском друштву су усаглашавање терминологије и унапређење одредби које се односе на: дефинисање узнемиравања, дискриминацију у области образовања и рада и запошљавања, вјерску и расну дискриминацију, казнене одредбе, као и на додатно унапређење надлежности Заштитника људских права и слобода. Закон садржи Појмовник којим су дефинисани основни појмови у самом Закону, што је веома значајно да би он без недоумица што квалитетније примјењиван у пракси.

„Закони су веома важни јер они уводе правила понашања у једно друштво. Они сами по себи не чине живот бољим, али су непоходан услов и и први корак како бисмо заиста увели правила и усвојили их као нешто што је примјерено понашање сваког појединца”, казала је Радошевић Маровић.

Јавна расправа ће трајати до 25. јула. Након Херцег-Новог округли сто на исту тему биће одржан у Подгорици, у старој згради Владе, 20. јула са почетком у 11 сати.