logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Додијељени GBPro сертификати: Општина Херцег-Нови добила стручњаке за зелену градњу

NasGRB15032017Општина Херцег-Нови по први пут има сертификоване стручњаке за зелену градњу. Инжењеру машинства Јованки Матковић, пејзажном архитекти Лидији Баковић и архитекти Гојку Митровићу јуче је сертификате “Green Building Professional” уручио Амбасадор СР Њемачке у Црној Гори Hans Günther Mattern, током церемоније у подгоричком ЕУ Инфо центру.

Mattern је истакао да је овај курс корак напрјед у еколошком развоју Црне Горе и честитао свим учесницима курса на радозналости и вољи да стекну нова знања. Како је казао, енергетска ефикасност једно је од најважнијих питања данашњице, а понашање у циљу заштите животне средине може да се научи и зато Амбасада Њемачке подржава пројекте попут овога.

Захваљујући пројекту „Едукација о зеленој градњи“ на који је аплицирала Канцеларија за међународну сарадњу Општине Херцег-Нови, троје запослених имали су могућност да бесплатно прођу курс за стручњака зелене градње и стекну GBPro сертификат.

Како се јуче могло чути, зелена градња је будућност струке, а сви којима су први пут у Црној Гори уручени GBPro сертификати представљују лидере у процесу примјене зелене градње у нашој земљи.

GBPro сертификати потврда су да стручни људи из више црногорских општина имају потребна знања у примјени нових технологија и материјала, који из темеља мијењају и унапређују грађевинску индустрију, индустрију производње материјала и утичу на начин пројектовања и уређења урбаних простора.

Пројекат „Едукација о зеленој градњи” спровео је Савјет за еколошку градњу Црне Горе, уз финансијску подршку Амбасаде СР Њемачке у Подгорици, у партнерству са општинама Херцег Нови и Котор, а уз помоћ спонзора: Туристичке организације Котор, Порто Монтенегра и “Knauf Doo”.

Предсједник Савјета за еколошку градњу Милован Новаковић захвалио је на подршци Амбасади и свим партнерима. Истакао је да је Савјет иницирао креирање црногорских стандарда зелене градње, што сматра историјским пројектом, и позвао све учеснике курса да се укључе.

Новаковић је потом отворио путујућу изложбу “Кратка прича о зеленој градњи, чији је циљ да грађанима Црне Горе појасни, приближи и учини примамљивим главне аспекте еколошке градње. Жеља Савјета за зелену градњу је да кроз 12 сликовитих информативно-графичких панела подстакне на размишљање и промјену у схватањима и начину на који се користе природне љепоте и богатство Црне Горе.