logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

22. ХАПС: Преиспитивање и суочавање

HAPS12042017Херцегновске априлске позоришне свечаности (ХАПС) трајаће од 17. до 29. априла, под мотом “Преиспитивања”.

Током фестивала који се 22. пут организује захваљујући сарадњи организатора - Јавне установе културе “Херцег Фест” и Херцегновског позоришта, пред новском публиком ће се наћи шест регионалних представа.

-          Одабране представе на овогодишњем ХАПС-у од гледаоца траже да мисли, да преиспитујући неуралгичне мотиве које третирају представе, преиспита самог себе, ако има имало петље – казао је на данашњој конференцији за новинаре директор “Херцег Феста” и селектор фестивала Стеван Копривица.

Како је објаснио, поетички именитељ свих одабраних представа је то што преиспитују позоришне форме и бременито вријеме које живимо или смо оџивјели.

Позоришно прољеће у Херцег Новом нуди нам сурово преиспитивање и суочавање, па ко издржи, истакао је Копривица и обећао да је сигурно једно – на 22. ХАПС-У неће бити досадно.

Потпредсједник Општине Херцег Нови Драган Јанковић казао је да се ХАПС профилише као озбиљна позоришне смотра у нашој регији и да представља нешто по чему се Херцег Нови препознаје.

haps-program-finalКао неко ко је прије више од двије деценије био један од иницијатора овог фестивала и кумовао његовом називу, Јанковић је подсјетио је да је током година ХАПС доживљавао концептуалне промјене, пратећи дух времена. Трајање је доказ да се ради о манифестацији која итекако вриједи, оцијенио је потпредсједник Општине.

Предсједница Управног одбора Херцегновског позоиришта Витка Вујновић казала је да на линији слогана овогодишњег ХАПС-а стоји и потреба за преиспитивањем статуса Херцегновског позоришта. Истакла је да су током година показали жилавост и истрајност, захваљујући којима су и данас активни, те ће на овогодишњем ХАПС-у играти двије представе, и то за најмалађу публику.

-          Вјерујући у подршку коју заслужујемо, подржавамо сва здрава преиспитивања, па и ово позоришно на новом ХАПС-у на који сте, као и увије, добродошли - поручила је Вујиновић.

Јанковић и Копривица сагласили су се да је обавеза локалне управе да нађе начин за рјешавање статуса Херцегновског позоришта и обезбиједе услови да ствара нове представе, јер град као што је Херцег Нови заслужује позориште.

Шта нас чека на 22. ХАПС-у?

ХАПС ће најавити представа Кокана Младеновића, по тексту Маје Богавац “Јами дистрикт”. Након што је јуче премијерно изведена у Тивту, она ће се већ сјутра, 13. априла наћи пред новском публиком.

Програм ће у понедељак, 17. априла отворити представа “Лептир” Народног позоришта из Сарајева, коју је по тексту Александра Радуновића Попаја режирао Емир Зумбул Капетановић.

Потом нас очекују гостовања двије представе Бориса Лијешевића – 19. априла ”Чувари твог поштења” Градског позоришта из Подгорице, а 21. априла “Очеви су градили” Црногорског народног позоришта.

Дан Херцегновског позоришта је 20. април, када ће бити одигране двије култне представе за најмлађу публику - “Мали принц” и “Хилперик, страшни разбојник”.

“Ново доба” Битеф театра из Београда потпуно је нова представа, недавно први пут одиграна, а публика у новом имаће привилегију да је погледа и прије него што се нађе на фестивалу Стеријино позорје. Комад по тексту Вука Бошковића, у режији Дина Мустафића на програму је 23. априла.

Услиједиће 26. априла представа која је, како се до сада показало, апсолутни хит - “Воз” Звездара театра, у режији доајена југословенског глумишта Воје Брајовића.

Програм ХАПС-а завршава 29. априла комадом Краљевског позоришта Зетски дом “Докле поглед сеже”, чију режију потписује Арпад Шилинг.

У пратећем програму фестивала биће уприличен џез концерт гитаристе Драгана Карла Ђорђевића, 28. априла у амфитеатру дворане Парк.

Продаја улазница за ХАПС почиње сјутра. Можете их купити на благајни дворане Парк, од 9 до 12 и од 18 до 20.30 сати.