logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Семинар чланова и партнера АЛДА-е у Херцег-Новом

NAsSemBM20042017У Херцег-Новом је у току семинар за чланове мреже Европске асоцијације за локалну демократију (АЛДА) и партнере из Црне Горе, који је окупио 25 представника црногорских општина, АЛДА-е, Агенције за локалну демократију и НВО сектора.

Добродошлицу у Херцег-Нови учесницима је пожељела Бранка Мрачевић, потпредсједница АЛДА-е и руководилац Канцеларије за међународну сарадњу Општине Херцег-Нови.

-Увјерена сам да ће овај тренинг допринијети снажнијем повезивању црногорских општина и цивилног сектора, са нашим колегама у земљама Европске уније посредством АЛДА-е, једне од најуспјешнијих међународних организација под чијим окриљем се окупља и сарађује преко 250 чланица из цијеле Европе. Општина Херцег Нови је чланством у АЛДА-и омогућила убрзано повезивање са партнерима у региону и ЕУ, уз чију подршку је остварила значајан успјех у погледу одобрених пројеката који се финанасирају из фондова Европске уније. Вјерујем да ћемо наредна три дана квалитетно радити, да ћемо максимално искористити присуство експерата из АЛДА-е и да ћемо на тај начин додатно оснажити капацитете могућих корисника ЕУ фондова из Црне Горе, јер само тако можемо доћи до жељених резултата – казала је Мрачевић.

Она се нада да ће се ускоро Херцег-Новом, Бијелом Пољу, Никшићу и Рожајима, у АЛДА-и придружити и општине Котор, Подгорица и Улцињ чије приступање је у току, али и остале заинтересоване локалне самоуправе и невладине организације из Црне Горе.

Директор Агенције за локалну демократију Никшић Керим Међедовић истакао је да је АЛДА важан и доступан инструмент за ефикасније аплицирање на пројектима чији резултати треба да буду свакодневно видљиви. Како је казао, овај семинар ће упознати учеснике са ЕУ програмима финансијске подршке и, нада се, допринијети бољој координацији наступа према фондовима.

Семинар је усмјерен на изградњу капацитета институција и организација, преносећи велико искуство АЛДА-е у развијању и имплементацији пројеката, објаснила је регионална координаторка АЛДА-е Станка Параћ Дамјановић. На овај начин гради се квалитетна основа за јачање сарадње са чланицама и потенцијалним чланицама АЛДА-е у Црној Гори и земљама Западног Балкана.

Како је поручила, од изузетног значаја је да се локалне управе и цивилни сектор понашају као партнери и тијесно сарађују.

Тродневни семинар оганизују АЛДА и Агенција за локалну демократију Никшић, у сарадњи са Канцеларијом за међународну сарадњу Општине Херцег-Нови.

Европска асоцијација за локалну демократију - АЛДА је међународна организација основана 1999. године на иницијативу и уз подршку Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе. Данас броји преко 250 чланица из 40 земаља Европе и окружења.

Посвеćена је промоцији доброг управљања и учешćа грађана на локалном нивоу, као и активностима које олакшавају сарадњу између локалних власти и цивилног друштва.

АЛДА данас представља лидера у великим европским програмима који подстичу јачање јединица локалних самоуправа и препозната је као један од кључних актера у процесима доношења политика у овој области.