logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Министар Љумовић у посјети Херцег-Новом: Именовани чланови Савјета Филмског фестивала

Nas21042017Министарство културе и Општина Херцег-Нови имају сталну и проактивну линију сарадње, а једна од кључних позиција тог односа и ове године ће бити „Филмски фестивал Херцег Нови - Монтенегро филм фестивал“, који је манифестација од посебног значаја за Црну Гору, поручио је током данашње посјете Херцег Новом министар културе Јанко Љумовић.

Министар Љумовић и сарадници разговарали су са потпредсједником Општине Драганом Јанковићем, секретаром за културу Радованом Булајићем, директором Јавне установе културе „Херцег-Фест“ Стеваном Копривицом, директором Јавне установе Музеј и Галерија Ђуром Пријићем и извршним директором херцегновског Филмског фестивала Зораном Живковићем.

У сусрет 31. издању Фестивала договорени су организациони детаљи и дефинисане кључне обавезе које се тичу припреме, а у које Министарство и Општина заједно улазе.

Донијета је одлука о саставу Савјета који ће преузети одговорност за овогодишњи фестивал, а који ће чинити три члана које је предложило Министарство и два на приједлог Општине. То су: директор Филмског центра Црне Горе Сехад Чекић, филмски редитељи Марија Перовић и Жељко Сошић, драмски писац Стеван Копривица и филмски продуцент Зоран Живковић.

Обавеза Савјета је да се убрзо састане и одреди умјетничког директора, пословног директора и селекторе три кључна програма Фестивала, договорено је на састанку.

Имајући у виду да је овај фестивал током протеклих година показао свој значај, те да је он важан дио културног идентитета Херцег Новог и Црне Горе, заједничка амбиција града и државе треба да буде његово јачање у међународним оквирима, поручио је Љумовић.

Важна тема састанка била је културна баштина, односо стање културно-историјских споменика у херцегновској општини. Како је истакнуто, брига о културним добрима, њихова ревитализација и боље вриједновање стални је, заједнички задатак Министарства и Општине.

„Атрактивност простора за културу у Херцег Новом је немјерљива и њихово амбициозније коришћење је заједнички задатак Министарства, локалне управе, као и независног културног сектора са којим је потребно имати проактиван однос“, поручио је министар културе.

Министар је са представницима локалне управе и институција културе разговарао и о другим приоритетима, пројектима и иницијативама ресора на чијем је челу. Констатовано је да су позитивни помаци на културном плану у Херцег Новом евидентни и да то треба да буде заједничка платформа за даљи напредак.

Након састанка у Кабинету, министар Љумовић са сарадницима је обишао Градски музеј „Мирко Комненовић“, гдје су га представници те установе упознали са бројним унапређењима у раду у протекле двије године, од интервенција на самом објекту до уређења збирки велике вриједности.