grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

За водоснабдијевање села Мојдеж тражи се ново техничко рјешење

  • сриједа, 17 септембар 2014 11:56
село мојдежПредсједник општине Милан Вајагић одржао је састанак са  представницима Мјесне заједнице и Одбором за воде села Мојдеж, извођачем радова на санацији поткопа у Мојдежу подгоричком фирмом "Би-код", као и са директором доо "Водовод и канализација".
YEEZY 350 v2 "Zebra" Gets Another Europe Restock in December, Sneaker News, Release Dates and Features
Након састанка, упутио је допис Дирекцији за јавне радове Црне Горе, која је инвеститор радова на санацији поткопа у селу Мојдеж, a у коме указује на проблеме села са отежаним водоснабдијевањем до кога је дошло по почетку извођења припремних радова.

У циљу рјешавања ових проблема предсједник општине тражи од инвеститора сагласност  да се пројекат дјелимично коригује и прихвати техничко рјешење које подразумјева  постављање цијеви за водоснабдијевање у тунелу. Ово техничко рјешење би по мишљењу мјештана омогућило уредно водоснабдијевање, а не би ометало радове на санацији поткопа.

Пројектант направио рјешење које не функционише

Предсједник Мјесне заједнице Мојдеж, Милорад Велаш, каже да је пројектант направио рјешење које не функционише, али да извођач радова не смије да га мијења без сагласности инвеститора, па је зато било неопходно да се захтјев упути из општине.

У складу са рјешењем из  пројекта, уклоњене су цијеви којима је до сада вода довођена до села, а дјелом до цјевовода градског водовода. Изван поткопа подигнут је сабирни танк.С обзиром да је кота танка нижа од  мјеста гдје се у тунелу вода захвата, дошло је до отежаног  снабдијевања иако је издашност  извора 37 литара у секунди.

Исправљење грешака

Дирекција за јавне радове Црне Горе са 852 хиљаде еура финансира радове на санацији поткопа у Мојдежу који је рађен од августа 2004. до јуна 2006. године. Поткоп је урађен с грешком јер је промашена кота. Да би се грешка исправила, копа се нови поткоп од 123 метра  у тунелу до прве стјенске масе на 360-ом метру. Нови поткоп ће омогућити дренирање подземних вода. Извођач радова је подгоричка фирма "Би-код" која располаже и опремом и стручним потенцијалом да радове изведе квалитетно, оцјенио је Велаш. По његовим ријечима припремни радови још трају. Сада је на реду постављање18 шипова испод потпорног зида пута гдје се налазе улазни портали старог и новог поткопа. Радови су отворени почетком августа.