grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Сутра дан посвећен Орјену

  • понедјељак, 30 новембар -0001 01:56

пк субраПланинарски клуб "Субра", сутра 15. новембра, организује једнодневни програм посвећен вриједностима масива Орјена. У 9 сати је предвиђено отварање новоуређеног одморишта "Под Вратлом", на раскрсници стаза за Велико и Мало Вратло. Слиједи пјешачки излазак "Старчевића серпентинама", која представља примјер уређене стазе, до планинарског дома "За Вратлом".

girls youth nike high tops shoes Light Smoke Grey

Тема Округлог стола који почиње у 10 часова је "Будућност Орјена". У најширем смислу односи се на заштиту и валоризацију масива Орјена у будућем периоду. Као посебне теме најављују се - будући рад Регионалног парка "Орјен", општинска стратегија развоја залеђа, улога Службе заштите у раду РП "Орјен", гранична полиција као безбједносни фактор, план унапређења планинарске инфраструктуре на Орјену, очување традиционалне градње у туристичкој препознатљивости Орјена, еколошки проблеми Орјена и друге. Након дебате предвиђено је доношење заједничких закључака округлог стола.

У 11,30 најављен је полазак на планинарску кружну туру преко врхова Граб и Ћедило, односно спелео-локалитета Жлијебска јама. Стаза је погодна за средње спремне планинаре, а за остале је предвиђена краћа тура до Жлијебске јаме. Повратак у планинарски дом, гдје ће бити организован заједнички ручак је у 14,30. На менију ручка су осим мјешаног роштиљског меса и варива од самониклих биљки херцегновског залеђа (цикорија, маслачак, чучег, звјездан, лављи зуб ) и чај од планинског биља Орјена.

ПК "Субра" обезбјеђује водиче за планинарске туре. Добродошли су сви они који воле планину и њене чари, поручују херцегновски планинари.