grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Сутра дан посвећен Орјену

пк субраПланинарски клуб "Субра", сутра 15. новембра, организује једнодневни програм посвећен вриједностима масива Орјена. У 9 сати је предвиђено отварање новоуређеног одморишта "Под Вратлом", на раскрсници стаза за Велико и Мало Вратло. Слиједи пјешачки излазак "Старчевића серпентинама", која представља примјер уређене стазе, до планинарског дома "За Вратлом".

Тема Округлог стола који почиње у 10 часова је "Будућност Орјена". У најширем смислу односи се на заштиту и валоризацију масива Орјена у будућем периоду. Као посебне теме најављују се - будући рад Регионалног парка "Орјен", општинска стратегија развоја залеђа, улога Службе заштите у раду РП "Орјен", гранична полиција као безбједносни фактор, план унапређења планинарске инфраструктуре на Орјену, очување традиционалне градње у туристичкој препознатљивости Орјена, еколошки проблеми Орјена и друге. Након дебате предвиђено је доношење заједничких закључака округлог стола.

У 11,30 најављен је полазак на планинарску кружну туру преко врхова Граб и Ћедило, односно спелео-локалитета Жлијебска јама. Стаза је погодна за средње спремне планинаре, а за остале је предвиђена краћа тура до Жлијебске јаме. Повратак у планинарски дом, гдје ће бити организован заједнички ручак је у 14,30. На менију ручка су осим мјешаног роштиљског меса и варива од самониклих биљки херцегновског залеђа (цикорија, маслачак, чучег, звјездан, лављи зуб ) и чај од планинског биља Орјена.

ПК "Субра" обезбјеђује водиче за планинарске туре. Добродошли су сви они који воле планину и њене чари, поручују херцегновски планинари.