nas11112021Полагањем вијенаца на споменик стријељаним родољубима у Првом свјетском рату у Боки которској, представници Општине и Скупштине општине Херцег Нови, Конзулата и Амбасаде Републике Србије у Црној Гори, Матице Боке, као и више невладиних организација, обиљежили су Дан примирја и 103 године од ослобођења нашег града од аустроугарске окупације.

Вијенце су данас положили предсједник и потпредсједник Општине Стеван Катић и Мирко Мустур и предсједник Скупштине општине Херцег-Нови Иван Отовић, конзул Републике Србије у Црној Гори Зоран Дојчиновић, министар савјетник у Амбасади Републике Србије Мићо Роговић, представници Матице Боке, организације Српско просвјетно културно друштво “Просвјета”, “Коло српских сестара”, “Српски соко, “Карађорђе”, “Друштво за архиве и повјесницу херцегновску“, “Витешко друштво Свети Стефан”. Полагању вијенаца претходио је парастос у Манастиру Савина добровољцима из Боке погинулим у војскама Црне Горе, Србије, Сједињених Америчких Држава, Уједињеног краљевства и Италије.

Према ријечима предсједника херцегновског локалног парламента Ивана Отовића, велики број Бокеља и људи из Црне Горе је тада стало раме уз раме са својом браћом.

-Увијек смо били ту једни за друге, један смо народ, без обзира што нас границе дијеле – дијелиле су тада, дијеле нас и данас. Неопходно је очувати то јединство, тиме не угрожавамо никога, већ само водимо рачуна о култури сјећања, о ономе што нас повезује. Поднешена је велика жртва, до дана данашњег нисмо се успјели опоравити. Они најбољи су изгинули, не само на Церу и Колубари, него и касније у пробоју Солунског фронта, на Кајмакчалану… Нико није очекивао да војска, која је била војска духова и уништена те 1916. године, може пробити Солунски фронт – што је дало допринос у коначном слому моћних сила, Аустроугарске, Њемачке и Бугарске, нагласио је Отовић.

Како је истакао конзул Дојчиновић, савезнички и британски премијер Лојд Џорџ (1916-1922) је својевремено у својим мемоарима „Зора свиће са истока“ одао највеће признање Србима, рекавши да су извршили пробој фронта и са неодољивим јунаштвом преокренули ситуацију – од свјетског рата ка свјетском миру.

-Увијек и на сваком мјесту, а и овом приликом истичемо велику и значајну улогу добровољаца из Боке которске и Црне Горе, који су се прикључили српској војсци и дали немјерљив допринос коначној побједи. Као и тада, и данас морамо истрајати и заједнички сачувати истину о Великом рату. То је наша историјска и морална обавеза, поручио је конзул Дојчиновић.