grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Зоран Ранкић најновију збирку поезије „Призори“ посветио Херцег-Новом

ZorRankicsИако Херцег-Нови са поносом носи епитет „Град умјетника“, не дешава се често да му неко од  познатих стваралаца посвети збирку поезије у којој су све пјесме инспирисане призорима из овог града. Задовољство нам је да вас информишемо да je Зоран Ранкић, истакнути драмски умјетник, пјесник, сатиричар и афористичар, посветио Херцег-Новом своју збирку  поезије „Призори“.

Умјетник је дио свог живота провео у Херцег-Новом. Тридесет година, свако љето проводио је овдје тако да је имао прилике да осјети, да види, да спозна најтананије нити медитеранске љепоте и духа овог града и да их потом претвори у поезију. Ти призори, посебно они који су виђени у подне, били су инспирација  за промишљање у тишини о вјечним филозофским темама и питањима. „ Како се сунце помера, и сати, тако и ове песме нека ка другим морима одлазе, али нека се следећи дан, ваздухом и водом, увек у подне, на исто место, у Херцег-Нови и његово море врате“, порука је читаоцу са почетка књиге. Они који имају или су имали привилигију да живе и да проводе љета у Херцег-Новом, разумјеће и уживаће у Ранкићевој поезији. Осјетиће у његовим пјесмама ону невидљиву љепоту којом Херцег-Нови зрачи и због које, све чешће, и међу младима  што посебно радује, слови  као „Град са душом“. Ранкић је са мало ријечи, а пуно душе, херцегновске призоре претворио у поезију, у посебан, заокружен универзум коме ништа не недостаје. „Све што треба да буде овде је  и нека је благословен призор“ , афорисички сажима љепоту призора у пјесми „Све“.
У знак захвалности за лијепе тренутке које је провео у Херцег-Новом, овај свестрани умјетник је поклонио Општини 100 примјерака својих књига поезије „Призори“  и афоризама „Збогом заувек, одмах се враћам“, које је ове године објавио београдски „БЕЛПАК“ д.о.о. Куриозитет је што је илустрације за њих, које су такође значајан умјетнички подухват, радио сам аутор. Књиге су стигле у пакету из Београда. По ријечима предсједника општине Милана Вајагића, дио књига ће дати Градској библиотеци, а дио ће поклонити пријатељима града.

О умјетнику

Zoran Rankic sЗоран Ранкић је истакнути драмски умјетник, дугогодишњи првак Београдског драмског позоришта. Члан је Удружења драмских уметника Србије, Удружења књижевника Србије, Удружења драмских писаца Србије, Удружења књижевника Републике Српске, секције сатиричара и почасни члан Београдског афористичарског круга.
Аутор је драмских дјела „Калемегданци“ и „Скретница“, збирки поезије „Аорист“ и „Ексер“ и књига афоризама  „Довиђења, како сте?“, „Афоризми“, „Балкански нервчик“, „Овде киша али и Србија“, „Код цара у подне“, „Ништа свега“ и књиге драма „Српске комедије дакле драме“. Његови афоризми заступљени су у многим домаћим али и двије руске антологије. Добитник је бројних награда и признања, а 2011.г. добио је најзначајнију домаћу награду за хумористичко-сатирично стваралаштво „Радоје Домановић“, Удружења књижевника Србије и Фонда „Радоје Домановић“. Добитник је и Златне значке Културно-просветне заједнице Србије  2012. за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос ширењу културе.