nas16112021aaaaaАмбасадор Републике Чешке у Црној Гори, Карел Урбан боравио је данас у званичној посјети Херцег Новом током које се састао са предсједником Општине Стеваном Катићем, предсједником Скупштине општине Иваном Отовићем и потпредсједником Општине Мирком Мустуром.

Разговарајући у Кући нобеловца Ива Андрића, Амбасадор и представници Општине исказали су жељу и намјеру обје стране да сарађују и повезују се, посебно у областима туризма, културе и економије.

Амбасадор Урбан је истакао да је састанак био квалитетан и отворен, те да је са представницима локалне управе разговарао о могућностима економске и политичке сарадње. Иако је ово био први званични састанак, он је казао да већ познаје бројне потенцијале овог града и истакао да Чешка представља подршку Црној Гори и Херцег Новом у процесу приступања Европској унији и сарадњи на заједничким пројектима.

Предсједник Катић је изразио задовољство данашњим сусретом, у чијем фокусу је била досадашња и будућа сарадња, нарочито у пољу туризма. Како је казао, туристи из Чешке посљедњих година у све већем броју долазе у Херцег-Нови, а за наставак овог тренда важно је радити на побољшању саобраћајне повезаности двије државе.

Тема разговора била је могућност успостављања сарадње између Херцег Новог и чешких градова, имајући у виду да је Нови као град на тромеђи снажно усмјерен на остваривање прекограничних партнерстава.

Такође, препознат је потенцијал за јачање културне размјене и повезивање у оквиру фестивала попут Празника мимозе.

Након састанка са челницима Општине, амбасадор Урбан је посјетио вртић „Наша радост“ на Савини, у којем је малишанима додијелио награде и признања у оквиру међународног дјечијег ликовног такмичења „Лидице“.