grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Рушење бившег хотела "Рудник" наредног викенда

  • сриједа, 24 децембар 2014 08:34

rudnik31072014 1sНаредног викенда планирано је рушење бившег хотела "Рудник" у центру града. Посао ће почети у суботу у поподневним сатима. По рјешењу Комуналне полиције, рушење ће се спровести у организацији и о трошку Општине, с обзиром да власници то нису учинили, иако им је претходно то било наложено.

По ријечима начелника Комуналне полиције, Зорана Бијелића спроведена је сва неопходна процедура. Елаборат о рушењу објекта урадила је фирма "МБ ПРОИНГ" и он је достављен Општини 15. децембра. Након тога  фирма "Биро К" извршила је и ревизију Елабората. Два дана касније, 17. децембра, Служба за јавне набавке послала је на четири адресе захтјев за избор најповољнијег понуђача за рушење овог прилично урушеног објекта.

Данас је потписан Уговор  са најповољнијим понуђачем фирмом "Крушо" Д.О.О. Херцег-Нови. Извођач се обавезао да ће радове извести за укупну цијену у износу од 4.600,00 € са ПДВ-ом.
Иницијатива о рушењу “Рудника” покренута је 31. јула, када је дошло до новог урушавања објекта. Тада је Општина затражила да судски вјештак утврди да ли постоји опасност по грађане и околне објекте, односно да ли је рушење неопходно. Налаз вјештака је добијен 18. августа. У њему је прецизирано да је објекат у рушевном стању, да и даље  пријети обрушавање и да представља опасност по околне објекте, по безбједност саобраћаја и пролазника Његошевом и Улицом партизански пут. То је  био правни основ  за поступање Комуналне полиције.
До Нове године ће све бити завршено. Процедура је била мало компликована јер се објекат налазио на двије катастарске парцеле од којих је на једну било уписано 11 сувласника,  а на другу још два. Од свих њих требало је узети изјаве и уручити им рјешења. Имали смо и двије жалбе на рјешења, тако да смо морали да сачекамо и одлучивање по жалбама. Све то је успоравало правни процес али напокон смо за суботу заказали извршење, рекао је начелник Комуналне полиције Зоран Бијелић.
Када се заврши рушење и уклони шут по Елаборату је планирано постављање заштитне ограде. Осим тога до Нове године ће поново бити у функцији  степениште поред  "Рудника",  којим је посљедњих година, због опасности од урушавања зграде, био забрањен пролаз. Степениште ће до Нове године бити освјетљено јер је то важна комуникација са Шквером, гдје се планира дочек Нове године.