grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

72 годинe од погибије на Подима

савинаОбиљежавајући 72 године од погибије чла­нова Мје­сног ко­ми­те­та КПЈ за Хер­цег-Но­ви и ру­ко­во­ди­ла­ца Ор­јен­ског пар­ти­зан­ског ба­та­љо­на, На­род­них хе­ро­ја Ни­ко­ле Ђур­ко­ви­ћа и Са­ва Или­ћа, и Пр­во­бо­ра­ца Да­ша Па­ви­чи­ћа и Сти­је­па Ша­рен­ца, пред­став­ни­ци борачких организација градова Боке, ОБНОР-и Хер­цег-Но­вог, Ко­тора и Ти­вта, у сриједу 21. ја­ну­а­ра у 10 часова, положиће цвијеће и одати пошту погинулим борцима на спомен обиљежју на Савини.

Цвијеће ће бити положено и на мјесту страдања на Подима засеок Тушупи, у 9 часова, гдје су италијански фашисти и четници опколили и убили четворицу бораца.

На спомен обиљежју на Савини, мјесту гдје се налазе посмртни остаци палих бораца, цвијеће ће положити и предсједник општине Милан Вајагић. 

У спомен палим борцима, Новљани су главном тргу, тргу на коме су националисти играли "крваво коло" око одјеће изгинулих бораца,  дали име Николе Ђурковића, улици у Игалу  име Сава Илића, основној школи у Новом име Даша Павичића, а улици која спаја Карачу и Савину, име Стијепа Шаренца.

 

Подсјећање

Погибија чланова Мјесног комитета КПЈ Херцег-Нови
Из књиге „Револуционарни покрет и НОР у херцегновском крају 1918-1945. (хронологија догађаја)", аутори: др Ђуро Вујовић, Марија Црнић-Пејовић, Светозар Сеферовић, Банко Булајић, Херцег-Нови 1984.

На иницијативу Николе Ђурковића, 20. јануара ј?B5 дошло до сусрета представника рисанско-кривошијске и херцегновске групе илегалаца, међу којима су били и сви чланови Мјесног комитета. Деветнаестог јануара увече, Никола Ђурковић, Саво Илић, Стојадин Солдатовић и Душан Малешевић кренули су из Рисна, још исте ноћи прије зоре стигли су на Поде и састали се са Данилом-Дашом Павичићем и Луком Матковићем. Сљедеће ноћи Стијепо Шаренац је стигао на Поде, а Лука Матковић је Стојана Солдатовића и Душана Малешевића одвео у сусједни Сушћепан, гдје су се сви нашли са Илијом Кишићем. На тај начин илегалци су се подијелили у двије групе: групу Мјесног комитета, која се смјестила у једној стаји у Подима (заселак Тушупи) и имала задатак да доносе закључке о даљој политичкој-партијској активности у западној Боки, и групу Матковић, Кишић, Солдатовић, Малешевић, која је требало да се позабави војним питањима.

На несрећу, непријатељ је сазнао о присуству илегалаца, па је 21. јануара рано ујутро стотинак окупаторских војника, око 50 четника Граховског батаљона и 150 националиста Антикомунистичког батаљона „Орјен" опколило и напало групу Мјесног комитета у Подима. У неравноправној борби погинула су сва четири члана Мјесног  комитета, с Николом Ђурковићем на челу.

крваво коло

 

Фотографија "крвавог кола" националиста око одјеће изгинулих чланова МК КПЈ коју је тајно снимио Лука Цириговић кроз прозорске шкуре

 

 

 

 

Након погибије чланова Мјесног комитета, слуге окупатора су на главном тргу у Херцег-Новом заиграле коло око одјеће изгинулих (трг данас носи име Николе Ђурковића), веселећи се смрти бокељских руководећих комуниста и вјерујући да је за сва времена осигурана власт окупатора и издаје.

 

 крваво колоПогинули чланови Мје­сног ко­ми­те­та КПЈ за Хер­цег-Но­ви и ру­ко­во­ди­оци Ор­јен­ског пар­ти­зан­ског ба­та­љо­на,
Ни­ко­ла Ђур­ко­ви­ћ (први одозго), Сти­је­по Ша­рен­ац, Да­шо Па­ви­чи­ћ и Са­во Или­ћ