grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Oтворена Међународна изложба цвијећа

izložba cvijećaКапелница Градске музике Ивана Петковић отворила је у Вили Галеб у Игалу Међународну изложбу цвијећа. Уз добродошлицу посјетиоцима ове цвијетне манифестације, она је испричала легенду о мимози по којој је овај њежни, сунчани цвијет изникао из велике, нажалост, трагичне љубави двоје младих који су некада давно живјели на обалама Аустралије.
– Мимоза је симбол жене, еманципације, слободе и осјећајности. Она је и симбол бесмртности, раскоши и моћи. Она означава поштовање, доноси срећу у послу и подстиче љубав и љубазност – поручила је Ивана на отварању Изложбе цвијећа.

Упркос ноћашњем невремену и проблемима које су поједини излагачи имали на српско-црногорској граници, на Изложби цвијећа у Вили Галеб представило се 50-ак излагача – 15 из Србије,а остали су из Црне Горе – Улциња, Будве, Подгорице, Никшића, бокељских општина....
Као и ранијих година у атријуму је изложено медитеранско растиње, агруми и баштенски мобилијар а у унутрашњости Титове виле су поставке саксијског и украсног биља, лековитог биља, сувог цвијећа и сувих аранжмана, баштенских алата. У понуди су и живи сувенири – бокун медитеранског биља изниклог из камена. У посебној просторији су изложени ручни радови и сувенири урађени од биља и других занимљивих материјала.
- Јако сам разочарана што пет излагача није могло да пређе границу јер су дажбине, које је требало да плате, за њих биле превисоке. Такође, неколико излагача је одустало од доласка у Игало због невремена. Упркос томе морам рећи да сам задовољна оним што смо на овогодишњој изложби успјели да презентирано публици, рекла је Јованка Матковић која је организовала изложбу.

Изложба је продајна, а цијене су приступачне. Биће отворена од 6. до 8. фебруара од 9 до 19 сати.

Подсјећамо..

Прва изложба цвијећа по свједочењу њеног тадашњег организатора, инжењера хортикултуре, покојног Анта Стернише одржана 1975. годинеу новосадском радничком одмаралишту "Војводина"и отворио ју је Јосип Броз Тито. Његова супруга, Јованка Броз отворила је трећу изложбу цвијећа (1977.) у хотелу "Топла". У једном од интервјуа за дневни лист "Побједа", Стерниша је рекао да су те прве изложбе толико биле атрактивне да их је за три дана видјело око десетак хиљада посјетилаца. "Тито је био редован посјетилац изложби јер је у то вријеме обично боравио у Игалу. То је привукло и иностране излагаче па је цвијеће стизало из Француске, Мађарске, Чехословфачке, Италије, Холандије, Белгије.... Двије најатрактивније изложбе егзотичног цвијећа и егзотичног воћа организоване су 1988. и 1989. године када је велики пријатељ Херцег Новог, Холанђанин Фон Беркел о свом трошку обезбједио и донио све цвијеће и саднице." Биле су то по сјећању многих старији Новљана изложбе у правом смислу те ријечи на којима су доминирали предивни цвијетни аранжмани...