grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Минули викенд у знаку централних свечаности 46. Празника мимозе

  • понедјељак, 09 фебруар 2015 14:18

жељко јоксимовићВријеме је послужило и на задовољство и домаћина и гостију, централне свечаности 46. Празника мимозе одвијале су се по плану и биле веома посjећене. Ријеч jе о  манифестацијама које се одвијају на отвореном и које традиционално привлаче велику пажњу посјетилаца.

Отварању Празника мимозе на главном градском тргу у петак вече присуствовало је око три хиљаде углавном младих људи. Под ведрим и звезданим небом након церемоније свечаног отварања уживали су у двосатном концерту познатог београдског музичара и његовог бенда Жељка Јоксимовића.
И Фешта од мимозе, рибе и вина  на херцегновској Ривијери, привукла је велики број гостију. Био је лијеп, сунчан дан, без кише која је претходних дана нон-стоп падала. Процјене организатора су да се на ривијеру у суботу слило око 15 000 посјетилаца. У суботу вече у Медитеранском здравственом центру одржан је велики Мимозин маскенбал. Весела и опуштена атмосфера уз лаке ноте ансамбла „Егзодуси“ и „Коктел бенда“ и  разигране маске које су забављале и себе и публику одреднице су ове феште за коју увијек влада велико интересовање и тражи се  карта више.
Недјеља је протекла у знаку Мимозиних спортских програма - Прве новске скалинаде коју је од Шквера до Шпањоле трчало 115 учесника и Једриличарској регати Куп Мимоза2015.

 

Свечано отварање


„Празник мимозе“ је у петак вече отворио Предсједник општине Никола Гојковић. Он је бројну публику на Тргу Николе Ђурковића подсјетио да је из Херцег-Новог, давне 1969. године кренуо први караван мимозе и да се до данас није  заустављао. - Фебруар је  мјесец када су сви приморски градови тонули у зимски сан, а Херцег-Нови фештао. И показало се да смо домишљати и да сезона може трајати цијелу годину. Гојковић је поручио да је Херцег-Нови гостољубив град, град насмијаних и ведрих људи који живе у све три димензије времена  на свим странама свијета и  у душама људи који га воле, а да је Празник мимозе један о његових бројних догађаја који доказују да заиста вриједи живјети овдје, сад и увијек.   
Добродошлицу на Празник мимозе бројним посјетиоцима на Тргу пожелио је и Метин Гувенер, предсједавајући компаније Портонови и члан Одбора директора компаније „Азмонт“ која је генерални спонзор овогодишње манифестације. Он је поручио да ће пројекат „Портонови“, упркос сумњама које се чују, бити успјешно завршен и да ће у њему уживати садашње али и генерације које долазе.
Концерт Жељка Јоксимовића који је потом одржан одушевио публику. У програму свечаног отварања „Празника мимозе“ учествовале су и херцегновске мажоретке, тромбоњери и блех музике.


Фешта од мимозе, рибе и вина на херцегновској ривијери


Најмасовнија Мимозина манифестација – Фешта од мимозе, рибе и вина на херцегновској ривијери ( Кумбор, Ђеновићи и Баошићи) окупила је по процјенама организатора око 15 000 гостију. Лијепо вријеме, добра организација, дружење уз рибу, вино, пиво и магију њежног жутог цвијета која траје ево већ пету деценију, окупили су људе са свих страна. Стигло је више хиљада  људи из Боке и осталих дјелова Црне Горе али и региона. Ту су  били представници дипломатског кора у Црној Гори, представници амбасада Грчке, Русије, Албаније, БиХ, представници општина из Црне Горе и региона , градова побратима и пријатеља из Републике Српске, БиХ, Србије и Хрватске.
Као и ранијих година поворка коју су чиниле Градска музика Херцег Нови и Мјесна музика Ђеновића, мажоретке и тромбоњери, кренула је у 9 часова испред Дома културе у Кумбору према  Ђеновићима, а потом до Баошића гдје одржан централни програм у коме су учествовали ансамбли „Стари капетан“ и „Кастел Нуово“.
У Баошићима се  на 12 ватри пригало 1.300 кг сардела која се потом дјелила гостима. У сарадњи са спонзорима, компанијама “Плантаже 13. јул” и никшићком “Требјесом”  домаћини су обезбједили и  по 1.000 литара вина и пива. Бесплатно се дјелила и мимоза. За ову прилику обезбјеђено је 500 кг.
На фешти у Баошићима награђене су и ове године  најмаштовитије и најљепше украшена огњишта на којима се пригала риба од раних јутарњих часова.
Прву награду од 120 еура освојила је ватра под називом “Бокешки ориђинали”, друга од 90 еура припала је ватри под  називом  “Мажоретке”, а трећу су равноправно подијелиле ватре “Весели пламичак” и „Мимоза“, којима је припало  по 60 еура.