grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Демонтирани споменици биће премјештени у Парк споменика будућег туристичког комплекса Портонови

sppark sЧлан Радне групе за праћење инвестиције „Портонови“ Владимир Мрачевић, заједно са одборником Скупштине општине Херцег-Нови Шпиром Вуковићем ових дана посјетио градилиште у Кумбору да би се на лицу мјеста увјерили у каквом су стању споменик палим хидроавијатичарима Треће хидропланске команде Краљевине Југославије из 1936. године и споменик водницима Бранку Мустуру и Љубомиру Пајићу из 1956. године.

Повод  су биле спекулације у медијима и јавности да су споменици уклоњени и оштећени.
Због навода који су се појавили у медијима и забринутости мјештана Кумбора за судбину ових споменика заједно сам са одборником из Кумбора Шпиром Вуковићем замолио представнике компаније Азмонт Инвестмент, која у Кумбору гради луксузни туристички комплекс, да нас упознају са стањем ових споменика и њиховим будућим плановима. Имали смо прилике да на лицу мјеста извршимо увид у споменике који су демонтирани и конзервоирани на врло професионалан начин.
По ријечима Мрачевића они се тренутно налазе на припремљеној подлози у будућем Парку споменика. Њихова демонтажа је урађена веома стручно, сви елементи споменика су обиљежени, конзервирани и прекривени посебном платформом како би били заштићени од падавина.
Упознати смо и са идејним просторно-планским рјешењем за Парк споменика и у оквиру њега будућом позицијом ова два споменика. Они ће у Парку споменика, једном од два јавна парка који су планирани у склопу комплекса Портонови, имати веома запажено мјесто, казао је Мрачевић и истакао да нема никаквих разлога за бригу јер је важећим планским документом предвиђено измјештање споменика на нову локацију, а законом су прописане процедуре које регулишу њихово измјештање.
Мрачевић каже да су представници Општине у ранијим контактима са представницима компаније „Азмонт“ имали прилике да их упознају са законским процедурама за измјештање споменика које се морају испоштовати.
Поводом дописа Компаније Азмонт Инвестментс о томе да су покренули активности за пресељење постојећих споменика у оквиру комплекса Портонови у Кумбору, бивши предсједник општине Милан Вајагић је 29. јануара ове године, одговорио инвеститору да је процедура за одобравање изградње и уређења јавног парка регулисана Законом о уређењу простора и изградњи објеката, а питање пресељења споменика  Законом о спомен-обиљежјима. Тим Законом је дефинисано да је подизање, заштита и одржавање спомен-обиљежја у јавном интересу. Полазећи од тога прописане су и правне процедуре, како за подизање тако и за измјештање спомен обиљежја. С обзиром да је Закон предвидио да се измјена, дорада, измјештање, замјена и уклањање спомен-обиљежја врши по истом поступку као и подизање спомен обиљежја, неопходно је да Скупштина општине уз претходну сагласност органа државне управе надлежног за послове културе, донесе Програм о подизању спомен-обиљежја за 2015. у који ће укључити и измјештање два споменика у комплексу Портонови. Тек ће се тада стећи услови за доношење појединачних одлука за измјештање ова два споменика.