grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Синоћ у Игалу почело 8. међународно Такмичење соло пјевача „Бруна Шпилер“

brspilerУ Медитеранском здравственом центру у Игалу, синоћ је почело осмо по реду међународно Такмичење соло пјевача „Бруна Шпилер“ које је ове године окупило 75 такмичара  са 28 школа и академија. Осим из Црне Горе, наступиће учесници из још 9 земаља: Хрватске, БиХ, Словеније, Македоније, Србије, Италије, Аустрије. Први пут  и соло пјевачи са Крима и из Јужне Кореје.

Такмичење је отворио предсједник општине Никола Гојковић који је истакао да  предан рад, посвећеност и љубав према послу којим се бавимо увијек доноси резултате. Тако је и са манифестацијом „Бруна Шпилер“. Број такмичара и земаља из којих долазе све је већи  што потврђује стару изреку да се добар глас далеко чује . -Ова  изузетна манифестација  значи пуно за  културу нашег града, његову афирмацију и промоцију. И најважније је што она сваке године буди сјећање и одаје најљепше признање и почаст нашој суграђанки Бруни Шпилер, изузетном музичком педагогу и професионалцу у чијој класи су израсле  бројне генерације  врсних умјетника, рекао је  Гојковић.
Директор Фестивала и професор соло пјевања Мирела Шћасни је поручила да  овај фестивал слави најљепши од свих инструмената - људски глас, који може да пробуди разна осјећања код слушалаца. – Имамо предност да имамо живи инструмент, али с друге стране то има и своје мане јер на њега могу да утичу и физички и психички проблеми и разне врсте стресова. Да би могао да изнесе своју умјетност пјевач мора да његује вокалну технику. Управо овакве манифестације на којима се сусрећу пјевачи са разних  страна  свијета представљају драгоцјену размјену искустава, рекла је Шћасни и додала да ће и професорка Радмила Смиљанић која је и умјетнички директор фестивала, на мастер класу који организује,  показати како један глас може дуго да  траје на сцени кад се примјени добра вокална техника.
Примадона Радмила Смиљанић је међу најзаслужнијима за оживљавање и чување сјећања на Новљанку Бруну Шпилер која је била изузетан педагог. Од ње је, како је казала синоћ,  научила све што се могло научити о пјевању . – Од ње сам добила све што је потребно за једну каријеру, на чему сам јој бескрајно захвална. Она је изњедрила сјајне пјеваче и ово је начин да јој се захвалимо, казала је професорка Смиљанић истакавши да  је све што је научила од Бруне прењела својим студентима. - Код мене је више од десет пјевачица са црногорског  приморја учило пјевање и дипломирало са је најбољим оцјенама.
Снажну подршку фестивалу и ове године је пружила Снежана Нена Брзаковић која је по трећи пут члан Жирија. Нена Брзаковић живи и ради у Берлину  и члан је  бројних  међународних и њемачких удружења и асоцијација умјетника и педагога. Четири пута је учествовала на овом такмичењу и како је истакла  оно је као и  и Херцег Нови постало саставни дио њеног живота у ово доба године. Сматра да је Фестивал „Бруна Шпилер“ постао препознатљив, не само у Црној Гори, него и ван њених граница.- Трудимо се да направимо добар маркетинг у иностранству и да доведемо што већи број младих  пјевача. У име Фестивала „Опера дешпре“ који финансира њемачка Влада доносим вам и овај пут двије стипендије за талентоване пјеваче. То је  двонедјељни боравак у Њемачкој гдје могу да стекну велико искуство на сцени.
Поред Нене Брзаковић у Жирију фестивала су и првак београдске опере и професор Музичке академије Никола Мијаиловић,  првакиња загребачке и љубљанске опере и професор на загребачкој Академији  Влатка Оршанић и први пут члан жирија је оперска пјевачица Еугениа Анвелт, која ради као професор соло пјевања на многим италијанским академијама, а подучава и на Конзерваторијуму Ђузепе Верди у Милану.  
На свечаном отварању фестивала наступиле су херцегновска Клапа „Фортуна“ коју води професорка Јована Ражнатовић и Хор которске Музичеке школе „Вида Матијан“ са диригентом Михајлом Лазаревићем на челу. Завршни концерт  овог такмичења „Белканто за сјећање“ је у суботу у 20:30 h у Дворани Парк.