grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Предсједник општине подржао оснивање Кластера здравственог туризма Црне Горе

Предсједник општине Никола Гојковић подржао је оснивање Кластера здравственог туризма Црне Горе. Др Марини Делић, предсједници Извршног одбора Кластера и медицинском директору Института „Др Симо Милошевић“ у Игалу, са којом је разговарао, обећао је да ће Општина и Туристичка Организација града помоћи све њихове активности на промоцији здравственог туризма. Кластер ће имати и пуну подршку Општине за организовање округлог стола о здравственом туризму који се планира у Херцег- Новом у јуну мјесецу.

На њему ће како је казала др Делић учествовати и бројни представници херцегновског здравства, како приватног тако и јавног сектора, међу којима и најзначајнији - Институт Игало и Болница у Мељинама, која је такође члан Кластера . – Тај округли сто мора да нас обједини, да покажемо шта јесмо и у чему јесмо и колико вриједимо, и да на тај начин пођемо у сурет нашем крајњем кориснику. Од тога зависи и развој овог града, казала је др Делић.

Она је упознала је предсједника општине Николу Гојковића са циљевима и будућим активностима Кластера које је прво те врсте у нашој земљи. Основано је 9. фебруара у Подгорици ради промоције државе као дестинације здравља. Циљ удружења је повезивање водећих стручњака из подручја здравства, туризма и сродних дјелатности како би се унаприједила укупна понуда здравственог туризма Црне Горе и заједнички наступало на регионалном и међународном тржишту што би између осталог резултирало и продужетком сезоне. Традиција, инфраструктура и стручни људски потенцијал, темељи су на основу којих су оснивачи Кластера препознали здравствену индустрију као кључну компаративну предност Црне Горе и истакли потребу да здравствени туризам постане препознатљиви регионални бранд.

-До сада нисмо имали никакав концепт у развоју ове области. Прије три године је основана Медицал СПА асоцијација Црне Горе која је покренуила нека размишљања, а онда је сазрела идеја и ми смо одлучили да направимо Кластер за задравствени туризам као што су то до сада урадили сви наши сусједи и европске земље.

-Кластер је нека врста удружења које окупља заинтересоване чланове од приватних организација преко јавних, НВО, и научноистраживачких, са циљем постизања добрих ефеката у овој области. Здравствени туризам је једина грана туристичке привреде која није осјетила пад већ биљежи раст. Мислим да имамо земљу која може да искористи своје компаративне предности и да у том дијелу обогати своју понуду, казала је др Делић.

Свестрану подршку Кластеру пружило је Министарство одрживог развоја и туризма кроз обезбјеђивање основних средстава и канцеларије и Привредна комора Црне Горе. Очекују и подршку Министарства здравља и свих општина. Др Делић сматра да Општина и ТО Херцег Нови међу првима треба да подрже Кластер јер је овдје „кољевка медицинског туризма у Црној Гори па просто не могу да замислим да немамо вас иза нас“.

Информисала је да је у току припрема сајта Кластера, што ће доприњети његовом позиционирању на здравственој мапи. Успоставили су сарадњу са удружењима из земаља у окружењу – из Хрватске, Словеније, Србије, БиХ, али и Румуније, Бугарске, Мађарске...Кластер ће ове године учествовати на Сајму туризма у Будви захваљујући томе што им је Привредна комора уступила свој штанд. Планирају да тамо организују округли сто на коме ће говорити и представник Институт.