grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

На регионалној конференцији о јавном интегритету на локалном нивоу у Будви учествовали и представници наше општине

OSCEMaes sУ организацији Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, Савјета Европе и ОЕБС/ОДИХР, а у сарадњи са Канцеларијом координатора ОЕБС-а за економске и послове заштите животне средине, јуче и данас је у Хотелу Маестрал у Будви одржана регионална конференција о јавном интегритету на локалном нивоу. Из наше Општине на конференцији су учествовале потпредсједница општине др Тамара Вујовић и предсједница Комисије за примјену и процјену етичког кодекса локалних службеника и намјештеника Даница Сјерковић.

- Након усвајања Локалног акционог плана за борбу против корупције, локалне самоуправе би требало да донесу планове јавног интегритета по коме би требало да се понашају сви службеници и намјештеници у општинама, каже за наш портал др Вујовић. - Циљ је да све што се дешава у локалној саамоуправи буде транспарантно и да све информације буду доступне грађанима. Јавни службеник мора да буде достојанствен и етичан у раду. То је предуслов да не дође до ситуација за корупцију која је посљедица а не узрок. На тај начин се постиже и повећање повјерења грађана у градску управу.

Препоруке конференције биће смјернице како да локалне самоуправе што боље направе планове јавног интегритета и како да их што успјешније спроводе.

Конференцију су отворили замјеник шефа Мисије ОЕБС-а у Црној Гори Дан Редфорд, генерални секретар Заједнице општина Црне Горе Рефик Бојаџић и шеф демократског управљања и родне јединице ОЕБС/ОДИХР др Марцин Wалецки.

OSCEMaes2 sО регионалним искуствима промовисања јавног интегритета и јачања етике и транспарентности у локалној самоуправи и приступима Савјета Европе и ОЕБС-а јачањима транспарентности и етике говорили су међународни експерти Ана Василахе из Румуније, Бећир Кечановић из Словеније, Ројал Јанес из Канцеларије координатора ОЕБС-а за економске и послове заштите животне средине из Секретаријата ОЕБС-а у Бечу, шеф Центра за експертизу за реформу локалне самоуправе у Стразбуру Даниел Попеску и др Цезар Трутковски експерт Савјета Европе за јавну етику.

У раду конференције учествовали су и представници локалних самоуправа и НВО из Хрватске, Албаније, Србије, Македоније и Црне Горе. Они су говорили о примјерима добре праксе из својих средина и изазовима у јачању транспарентности и етике на нивоу општина, учешћу грађана и улози цивилног друштва у промовисању транспарентности и јавне етике.