grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

О стању и плановима за задужбине Дуковић и Стара школа на Србини

zadDukПредставници Фондације „Дуковић“ Мирјана Радојичић и Задужбине старе школе у Србини Миодраг Бајковић, разговарали су данас са потпредсједницом општине др Тамаром Вујовић и Симонидом Кордић из Секретаријата за друштвене дјелатности о стању задужбина на чијем су челу и плановима за наредни период.

Мирјана Радојичић је информисала да је у току израда пројекта за реконструкцију у земљотерсу оштећене куће Дуковића у Рисанској улици коју је некада користио Радио Херцег Нови. Добили су УТ услове и сагласност од Завода за заштиту споменика културе. Када заврше пројекат очекују да ће добити грађевинску дозволу и врло брзо почети радове. Новац за изградњу је обезбјеђен. Како се чуло на рачуну имају 100 000 еура и још 45 000 еура потражују од студената. Зграда ће имати поливалентну функцију и биће комерцијално исплатива.
Новац од изнајмљивања некретнина, станова у Трсту који су власништво Задужбине Дуковић, око 5 000 еура мјесечно, користи се, према тестаменту Лизе Ломбардић за кредитирање студената лијепих умјетности из Херцег Новог , православне вјероисповјести. По завршетку студирања они су у обавези да тај новац врате. Било је ријечи и о архивирању документације Задужбине која се односи на уговоре корисника стипендија и остале задужбинске грађе.
Питање Задужбине старе школа у Србини је донекле компликованије зато што је укњижена на Министарство образовања. То је објекат у коме је прије земљотреса радила Школа „Милан Вуковић“. Предстоји рочиште пред Канцеларијом за реституцију 25. маја, и тада ће се више  знати о томе.