grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Од 1. до 20. јуна биће обустављен доток воде из система Плат, а снабдјевање потрошача рестриктивно

Dirvod sХерцегновски Водовод је данас званично обавјештен од компаније Хидроелектране Требишњица да ће до прекида снабдјевања воде  из система Плат ове године доћи 1. и трајаће до 20. јуна. Разлог двадесетодневне обуставе дотока је мијењање турбине на  водостану Плат. О томе је новинаре  информисала вршилац дужности директора „Водовода и канализације“ Јелена Ђаковић.

У том периоду потрошачи ће се снабдјевати по рестриктивном режиму али ће воде бити више него ранијих година јер  се осим из домаћег изворишта Опачица чија је издашност око 150 литара у секунди очекују и испоруке воде од 66 литара у секунди из Регионалног водовода.

- Те количине ће бити довољне за дио херцегновске Ривијере, али детаљније о рестрикцијама знаће се након састанка са представницима Општине и Регионалног водовода који ће се одржати у понедјељак, казала је Jелена Ђаковић.
Она је истакла да се предузеће налази у фази реорганизације. У припреми је нови систем наплате, а већ од понедјељка треба да почне да ради Служба за рекламације која ће првенствено бити у служби грађана. Та служба ће се бавити проблемима у водоснабдјевању и одводу отпадних вода које грађани пријављују. Излазак службеника Водовода  на терен биће у року од два сата након пријема рекламације. Та служба ће бити 24 сата доступна грађанима и радиће и викендом.
Дугови грађана према Водоводу могу се репрограмирати и платити у три рате, с тим што се прва рата плаћа одмах. Директорица је позвала грађане да дођу у правну службу њиховог предузећа и договоре се о репрограму како би избјегли искључење са мреже. Новина је и то што ће од овог мјесеца сваког 15.  потрошачи – и грађани и привредни субјекти који не плаћају своје рачуне, добијати опомене и имаће рок од 10 дана да плате дуг или  да се договоре о репрограму. Уколико то не ураде, 11. дана ће бити искључени са водоводне мреже.
Захваљујући позајмици општине од 354 000 евра у највећој мјери измирен je и дуг за струју.  Водовод за струју дугује 367 000 и чим добије кредит од ЦКБ од 380 000 евра што се очекује у понедјељак, вратиће позајмицу Општини и измирити преосталих 13 000 евра и рачун за април. Осим за струју Водовод дугује и добављачима и пет плата радницима, у укупном износу око 2 милиона еура. О томе колика су потраживања Водовода знаће се детаљније након извјештаја финансијске ревизије која је у току.

Радови на колектору омели припреме за сезону
Директорица Водовода Јелена Ђаковић каже да су ове године са закашњењем почели припреме за сезону због радова  на канализационом колектору. Ипак успјели да заврше чишћење и припрему пумпи. Нарочито су велике проблеме имали са пумпном станицом Форте маре која је срце канализационог система.  Број оштећења на цјевоводу је нешто мањи, али су до сада извођечу радова, турској Компанији Ћелтикћоглу, фактурисали око 13 000 еура и ништа од тога није плаћено.