grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Протеклог викенда организоване свечаности поводом Дана побједе над фашизмом

Borci10052015Протеклог викенда у Херцег-Новом свечано је обиљежено 70 година од побједе над фашизмом. У организацији Савеза бораца НОР-а од 1941.-1945. у Дворани „Парк“ је у петак организована свечана академија, а у суботу су положени вијенци на споменик Безметковић на Дубрави и одата пошта палим борцима и жртвама фашизма.

„Они су дали оно што је највриједније за сваког човјека и пошли су у вјечност прије него што су пошли у смрт рекао је предсједник општинског Одбора Савеза бораца НОР-а 1941. – 1945., Михајло Килибарда, код споменика Безметковић на Савини. Он је поручио да млади треба да његују своју историју, оптимизам и вјеру у будућност.

„ Обиљежавањем јубиларне 70. годишњице велике побједе изражавамо прије свега поштовање према свим жртвама, храбрим и одважним људима који су положили животе на олтар отаџбине, јер су им слобода и част биле драже и вриједније од живота, а водиља мир и побједа. Захваљујући њиховом слободарском духу побјеђен је фашизам и антицивилизацијска идеологија расних закона. Они су жељели правду, слободу, једнакост и мир. Чврсто су вјеровали и на крају побједили, ријечи су предсједника општине Николе Гојковића са свечане академије .

Borci09052015Обиљежавање годишњице побједе над фашизмом настављено је у недјељу . У организацији Руског Културног Центра “Сава Владисавић“ из Херцег-Новог  у сарадњи са амбасадором Руске федерације у Дворани „Парк“ је одржан концерт у чијем програму су учествовали ученици и професори херцегновске Музичке школе, фолклорни ансамбл КУД Игало, асамбл „Бреза“ и дјечији асамбл Руског културног центра. Свечаност којој су присуствовали и ратни ветерани Русије је отворио херцегновски градоначелник Никола Гојковић, који је истакао да сагледавање значаја Дана побједе представља дуг према онима који су свој патриотизам доказивали учествујући у борби антихитлеровске коалиције.

„Поносни смо што су наши очеви и дједови учествовали и храбро се борили заједно са осталим савезницима у слому најсуровије идеологије прошлог вијека и спасили човјечанство  од потпуног уништења.То никада  не можемо и не смијемо заборавити“, казао је предсједник Гојковић и поручио да нас са Русијом повезују традиционално добри односи који имају дубоке историјске корјене. „Ово духовно и културно сродство наших народа  и наше двије земље упућује на даљи напредак наших узајамних односа .

Амбасадор Руске федерације у Црној Гори - Андреј Нестернко се захвалио руским ветеранима, борцима НОР-а из Херцег-Новог и црногорским бајкерима који су обишли Црну Гору, и на свим споменицима који симболизују отпор и борбу против фашизма положили вијенце.

Borci22   Svecanost