grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

У Градској кафани дводневни фестивал вина и гастрономије

sajViG sЈуче је, у организацији компаније НЦТ, у Градској кафани отворен први дводневни Фестивал вина и гастрономије. На фестивалу своје производе представља 26 излагача, сарадника НЦТ-а, из Француске, Италије, Њемачке, Холандије, Шпаније, Словеније, Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске и Црне Горе.

Фестивал је отворио предсједник општине Херцег-Нови Никола Гојковић који је истакао да су то „дивне прилике за размјену искустава,  за сусрете, разговоре и договоре о будућим активностима и сарадњи“.

- Херцег-Нови, Бока и Црна Гора, да не помињем друге крајеве, од давнина су били познати по виноградарству, а и гастрономији. Некада су, а негдје и данас, добро вино и трпеза били синоним богатства и угледа. Наши преци су имали посебну технологију производње, гајили аутохтоне врсте и свака породица је имала, ако не мали врт и виноград, макар одрину испред куће. У конобама и дрвеним бачвама цијелу годину је мирисало, прво младо, а онда старо, зрело вино. Данас постоји много различитих врста вина и око сваког од њих се плете посебна прича. Испијање вина постало је дио културе, а познавање вина се граничи са умјетношћу – казао је Гојковић.
Учеснике фестивала поздравила је и директорица Туристичке организације Херцег-Нови Наташа Мартић.
Милица Васиљевић из компанија НТЦ је казала да су организовањем фестивала жељели да својим купцима и партнерима представе сав асортиман производа које увозе и дистрибуирају на подручју Црне Горе.
- Овдје су представници 18 винарија и седам представника произвођача хране,  италијанских пршута, кобасица, разних зачина, кафе Монин, фирме којe такође производе и разне сирупе и пирее који се користе за прављење фрапеа и коктела.  Већина власника винарија је лично присутна на фестивалу да би представили своја вина  и остварили пословне контакте - казала је Васиљевић.  Компанија НЦТ ће ову прилику искористити да гостима из иностранства представи потенцијале Црне Горе и многобројне могућности које наше тржиште нуди.  
На фестивал вина и гастрономије стигли су еминентни угоститељи, власници и менаџери елитних ресторана и хотела, познаваоци вина, представници познатих винарија, најпознатији сомелијери, професионални кувари, бармени.