grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Занимљива културна дешавања у нашем граду до краја маја

HF13052015Из Херцег феста најављују занимљив програм до краја маја – неколико позоришних представа и серијал филмова „Сенке заборављених, филмова, писаца, редитеља, глумаца“, који почиње у недељу, а који се приказују у сарадњи са Школом „филма и визуелних медија“ Мише Радивојевића. Идеја је да се љубитељи филма подсјете или да први пут виде нека класична филмска остварења. Под слоганом „Херцег фест вас води на путовање кроз храбри стари свет филма“ сваке недјеље од 17. маја, у 18 часова у Дворани парк - некадашњи термин за породични филм, а ускоро и на још једном мјесту из херцегновске биоскопске прошлости, приказиваће се по једно класично филмско остварење познатих аутора.

Тако ће публика имати прилике најприје да види филм „Испод вулкана“ Џона Хјустона из 1984. године. Сценарио је написао Гај Гало према приповјетци Малкома Лорија. Филм Орсона Велса „Зрно зла“ из 1958. године је на репертоару 24. маја. У режији Андреја Тарковског, који заједно са Андрејом Кончаловским потписује сценарио, филм „Андреј Рубљов“ из 1966. године на репертоару је у недјељу 31. маја у 18 часова. Приказивање серијала биће настављено у јуну.

Цијена улазнице је 1 еуро.

Представа „Свлачење“ Мирјане Бобић Мојсиловић

Svlacenje2Комедија „Свлачење“, по тексту и у режији Мирјане Бобић Мојсиловић, приказује се вечерас у 20 часова у Дворани парк. У представи играју Јелица Сретеновић и Катарина Жутић.

„Свлачење“ је савремена комедија, чија се радња догађа у једном модном салону. Средовечна жена долази код познате модне стилисткиње – на преображај имиџа, како би је стилисткиња учинила млађом, привлачнијом и модернијом за њеног мужа, који је такође жртва терора младости, виткости, физичког изгледа и трке за успјехом. Комад се бави браком ,истинама, лажима и општим мјестима наше стварности, каже ауторка и истиче да је у представи ријеч о облачењу, пресвлачењу и свлачењу, у буквалном и преносном смислу.

Након представе у холу Дворане „Парк“ биће организована промоција најновијег романа Мирјане Бобић Мојсиловић „Тражи ме“.

До краја маја из Херцег феста најављују још једну позоришну представу. „Златни ланчић од бижутерије“ ФаВи театра из Београда публика ће имати прилике да види 26. маја (уторак) у Дворани парк у 20 часова .

Завршна седмица маја у знаку стваралаштва дјеце и младих

У завршној седмици маја из Херцег феста препоручују програме којима се представља стваралаштво дјеце и младих. У понедјељак, 25. маја у 19 часова Балет Н и Руски културни центар из Херцег-Новог наступиће у Дворани парк са представом за дјецу „Палчица“; 27. маја, у сриједу у 20 часова је представа „Никад није касно“ коју су припремили ученици ЈУ СМШ „Иван Горан Ковачић“, а 29. маја (петак) је изложба „Инарт“ на којој ће бити представљени радови малишана у ликовним радионицама које је организовала НВО Сапио, а као инспирација су им послужила позната дјела из историје умјетности.

Књига и концерт

У четвртак 28. маја у 20 часова у Дворани „Парк“ је промоција књиге „Херцег-Нови под кором од наранџе“ аутора Миливоја Перишића и концерт забавне музике новских музичара „Носталгија 3“.