grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Осми „Плес са Европом“ херцегновских матураната

kvadrila2015 2 sМатуранти Средње мјешовите школе „Иван Горан Ковачић", данас су, 8. пут за редом, на главном градском тргу, истовремено са својим вршњацима широм Европе плесали квадрилу, елитни дворски плес.

adidas Yeezy Boost 350

Њих 208 је тачно у подне уз звуке из оперете „Слијепи миш“ Јохана Штрауса млађег, који су до Херцег-Новог стигли из Љубљане путем интернета, заплесали свој сада већ традиционални плес у четири слике. Претходно их је у име Општине Херцег-Нови поздравио секреатар за друштвене дјелатности Владимир Џелетовић. Он је матурантима честитао успјешно завршено средњошколско образовање, пожелио им пуно успјеха даљем школовању и да се  врате у Херцег-Нови .
kvadrila2015 1 sОва међунарoдна манифестација –  покренута је 2001. године у Љубљани. Од тада се Матурантска парада полако ширила, прво на сусједне, а потом и на остале европске земље. У досадашњих 14 парада квадрилу је плесало 281.988 матураната у преко 108 европских градова из 10 земаља и постављено је 9 Гинисових рекорда. Матурантска парада је највећи синхронизовани плес на планети. Ове године она је била посвећена недавно преминулом плесном кореографу, педагогу и декану Академије плеса и оснивачу Плесне школе „Уршка“ Томажу Амброжу, који је идејни творац ове манифестације. Квадрилу су ове године плесали матуранти из 75 градова Словеније, Хрватске, БиХ, Македоније, Србије и Црне Горе.

Покровитељ Матурантске параде у нашем граду, је Општина Херцег-Нови. Инструкторке квадриле биле су ученице ове школе, чланице КСЦ Диано које су на часовима физичког васпитања, током другог полугодишта ,увјежбавале плесне кораке и фигуре са својим вршњацима.
Након плеса квадриле на Тргу Николе Ђурковића, матуранти су као и ранијих година дружење наставили на Канли кули гдје је приређена журка.