grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Одржан оперативни састанак за праћење припрема за туристичку сезону

krsastНа оперативном састанку за праћење припрема за туристичку сезону, у чијем раду су учествовали директори општинских јавних предузећа, представници ЈП Морско добро, Туристичке организације, Ватрогасне јединице и Општине, анализирано је стање комуналног реда у граду, истакнуто које су активности на припреми сезоне завршене, које су у току и шта би још требало урадити  до половине јуна.

Састанку је предсједавао секретар Секретаријата за финансије, туризам и економски развој Радован Божовић, који је предложио да се у наредних десет дана институционализује њихов рад тако што ће одлуком предсједника општине бити формирана два координациона тијела, једно за праћење комуналног реда у сезони које ће чинити представници Општине и комуналних служби и предузећа и друго које ће се бавити туристичким темама и синхронизацијом рада инспекцијских служби, МУП-а , Дома здравља,Туристичке организације и Општине.
Божовић је обавјестио да је 15. маја у Херцег-Нови стигла екипа од 8 инспектора и координатора Управе за инспекцијске послове који ће до 15. септембра, у условима повећаног обима промета роба и услуга и запошљавања, спроводити појачан надзор. На подручју наше општине појачану контролу обављају два инсепектора  за туризам, два инспектора рада и по два  тржишна и здравствено-санитарна инспектора. Смјештени су у Хотелу „Нови“ и већ су кренули у контроле.

Конзервирање радова на колектору највећи посао

Као и пред прошлу туристичку сезону  и припреме за ову биће у знаку конзервирања радова на колектору и трке са временом да се све заврши у  оптималном року. Директор Друштва за изградњу канализационе и водоводне инфраструктуре Милорад Велаш, рекао је да је 14. маја раскинут уговор са турском Компанијом Ћелтикћоглу која је изводила радове на колектору и да је 19. маја потписан Анекс Уговор са другом турском  компанијом Мас Гинташ, која изводи радове на постројењу за прераду отпадних вода у Мељинама , да у најкраћем року,  са својим подизвођачима, конзервира градилишта дуж Шеталишта и Ривијере, а јавне површине на којима су извођенни радиови врати у првобитно стање.
Због празника радови почињу 23. маја (у суботу). Најавили су да ће радити са 7 екипа и великим бројем радника у двије или три смјене. Почињу од Шеталишта код Форте маре па све до кружног тока у Мељинама. На Ривијери ће радити од Бијеле до Зеленике јер у свим мјестима има дионица које треба обновити, поготову на позицијама гдје су постављане нове пумпне станице као што је у Ђеновићима, гдј је ситуација најкритичнија. Велаш је казао да се ови послови морају радити у координацији са јавним предузећима јер се прије асфалтирања, у трупу пута морају поставити све инсталације. На неким позицијама биће нанијет само први слој асфалта пошто посао на колектору није завршен  (нису изведени прикључци).
Потпредсједник општине Драган Јанковић је оцјенио да се касни са конзерваторским радовима, али је изразио наду да ће Мас Гинташ завршити тај посао што је могуће прије. Осим поправке путева и Шеталишта, неопходно је инсталирати или поправити јавну расвјету и вратити у првобитно стање парапете и потпорне зидовре. То је најважнији посао у сусрет сезони, казао је Јанковић и замолио грађане за стрпљење и разумјевање  уколико се догоде кварови на систему или дође до прекида инсталација у току извођења радова. Жеља свих је да се ови јавни објекти што прије врате у првобитно стање, поручио је Јанковић.

Све комуналне службе у акцији

Командир Ватрогасне јединице Дамјан Лончар оцјенио је да је веома значајно што је предсједник општине донио Одлуку о забрани ложења ватре на отвореном. Информисао је да су протеклих дана заједно са представницима Водовода извршили контролу градских хидрантских инсталација и отклонили кварове. Дан прије празника ватрогасци су помогли и да се опере Канли кула гдје ће данас бити организована традиционална журка матураната.
Директор Комунално-стамбеног предузећа Бранко Божовоћ  је  рекао да су протеклих дана њихови  радници имали пуне руке посла. За комплетно освјетљење Шеталишта од Милашиновића моста до Мељина, Божовић је рекао да ће бити потребно да се постави још десет стубова јавне расвјете. Завршили су уређење граничног прелаза Конфин, освјетљен је и Парк Бока, постављен дио клупа, очишћено 10 палми, уређена ограда, постављена решетка и очишћена фонтана. Завршено је кошење и уређење зелених површина у градској зони. Радови су настављени по насељима. До сада је засађено 120 нових садница, у току је садња још 80. Заједно са  „Чистоћом“  њихово предузеће је учествовало у уређењу Канли куле. Орезивање палми тренутно је забрањено јер се појавио црв који напада мјесто гдје је извршено орезивање.
Обавезу постављања табли са натписом на чесмама на Карачи и Тврђави Форте маре преузео је градски Водовод.  Постављање табли са мапом града је у надлежности Агенције за изградњу и развој  и Туристичке организације града.
Начелник комуналне полиције Зоран Бијелић објаснио је да проблем аутобуских стајалишта треба рјешити тако што ће се шест стајалишта на потезу од Старе бање до Мељина замијенити, 6  која су највише оштећена  уклонити, а преосталих десетак очистити ако је то могуће. Измјена Одлуке о режиму саобраћаја и паркирања у центру града најављена је за следећу недјељу. То ће омогућити  да се испод зидина Старог града и преко пута куће Тонсатија постојећи паркинг претвори у паркинг за паркирање туристичких аутобуса.

Закупљују плаже на 12 мјесеци, а чисте их само у сезони. 

Директорица ДОО Водовод и канализација Јелена Ђаковић је истакла да су при крају радови на санацији јавних тоалета у центру града и да ће укупна цијена тог посла бити око 7 000 еура. И запослени у градској „Чистоћи“ ових дана имају доста посла. По ријечима  директора овог предузећа Боривоја Бонића завршени су радови на уређењу граничног прелаза Дебели бријег. Са кошењем и сређивањем  зеленог појаса поред магистрале стигли су до Кумбора, а до 28. маја завршиће све до Каменара. Бонић је казао да имају проблем са сезонском радном снагом, али да су спремни да се договоре са мјесним заједницама на Ривијери око чишћења плажа које нису под закупом, уколико оне имају своје радникје за то. Истакао је да је велики проблем то што радници „Чистоће“ у предсезони морају да чисте и плаже које су у приватном закупу. Приватници закупљују плаже на годину, а одржавају их само током сезоне. Тим поводом начелник комуналне полиције Зоран Бијелић је објаснио да  његови инспектори немају начина да реагују јер не знају ко су закупци. Од ЈП Морско добро тражили су копије уговора са закупцима, али нису их добили. Закључено је да о томе треба разговарати са надлежнима у ЈП Морско добро.
Секретар за финансије, туризам и економски развој Радован Божовић обавјестио је присутне да ће Општина и ове године закључити Уговор о појачаној здравственој заштити у сезони са Домом здравља. Здравствена заштита биће организована и на Луштици. Са министром здравља  разговараће о Хитној помоћи чијим радом је незадовољан велики број осигураника.

Идуће недјеље се отвора 6 туристичких бироа

Предсједник Извршног одбора Туристичке организације Херцег-Нови, Горан Чоловић информисао је да ће током слиједеће недјеље бити отворено 6 туристичко-информативних бироа у којима ће бити организовано електронско пријављивање гостију и наплата боравишне таксе уз папирну потврду. Након тога наставиће са отварањем бироа дуж Ривијере, тако да ће их по ријечима Чоловића укупно бити од 12 до 14. Радиће у двије смјене од 8 до 20 часова.
На састанку се још чуло да је са фирмом Универзал монте договорено санирање оштећења пута Мељине – Петијевићи, обнављање хоризонталне сигнализације и кошење путног појаса. Комунална полиција је издала налог за фарбање трафо станица, уклањање реклама у Његошевој улици које су постављене под углом од 90 степени. Неопходно је промјенити и преко 30 оштећених знакова вертикалне саобраћајне сигнализације.