grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Први тренинг за Мреже координаторки за родну равноправност из црногорских општина

MreKoo25052015У организацији Министарства за људска и мањинска права и Мисије ОЕБС-а у Црној Гори прошле седмице је у Подгорици одржан први тренинг за чланице/ове Мреже координаторки/ора за родну равноправност из црногорских општина на тему “Јачање капацитета за коришћење ресурса на локалном нивоу”. Циљ тренинга је био сензибилизација и едукација свих оних који/е се баве родном равноправношћу. Постојање Мреже координаторки/ра је изузетно важан институционални механизам за спровођење принципа родне равноправности и интегрисање родних политика на локалном нивоу и кључни је сгмент у остваривању једнаких права за мушкарце и жене у нашем друштву.

Girls Air Jordan

Тренинг су отвориле шефица Секције за демократизацију у Мисији ОЕБС-а у Црној Гори Лиа Мањагуањо и начелница Одјељења за родну равноправност у Министарству Биљана Пејовић. Трајао је два дана и водиле су их познате експерткиње за родну равноправност Бранка Влаховић и Славица Стриковић. Из наше општине је у обуци учествовала савјетница за родну равноправност у Секретаријату за друштвене дјелатности и локалну самоуправу Бранка Грубор Божовић.

Упркос постојању родно неутралних закона и прописа, у цијелом свијету људи се свакодневно третирају на основу свог пола, а не на основу својих појединачних потреба, знања и вјештина. Увођење принципа родне равноправности у јавне политике и родно осјетљиви буџети могу бити добре и разумне стратегије за унапређење јавних услуга.

До видљивог напретка у овој области може се доћи кроз започињање системског и дугорочног процеса за пружање услуга јавних служби које се базирају на равноправности. Родна равноправност представља изазовно питање, међутим, увођење њених принципа као и родног буџетирања, су свакако већи изазови. Као посљедица овога јављају се конфликти који се не би десили да се активности из домена родне равноправности спроводе у оквиру посебних женских пројеката или пратећих активности.

 

Чињеница је да су координаторке/ри  препознате/и  заговорнице/и  родне равноправности на локалном нивоу и овај тренинг ће додатно помоћи у изграђивању  даљих вјештина и знања које ће са пуном посвећеношћу преносити на ниво својих локалних заједница.