grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Семинар за локалне службенике - „Интеграција Црне Горе у НАТО“

sem nato1  sУ оквиру Комуникационе стратегије о вођењу јавног дијалога о прикључењу Црне Горе  НАТО савезу, Управа за кадрове и Владин комуникациони тим за НАТО организовали су данас у Херцег-Новом обуку на тему „Интеграција Црне Горе у НАТО“.

На семинару је учествовало 40-ак службеника општине Херцег-Нови, одборника из локалног парламента и представника јавних  установа и предузећа. Предавачи на обуци су били пуковник др Мехмедин Тахировић и амбасадор Велике Британије у Црној Гори Јан Витинг. Прије обраћања полазницима семинара амбасадор Витинг се срео и разговарао са предсједником општине Николом Гојковићем и његовим сарадницима.

Амбасадор Витинг је говорио о бенефитима чланства у НАТО из угла Велике Британије. Он је истакао да Велика Британија даје пуну подршку прикључењу Црне Горе Сјеверно-атлантском савезу, не само политичку већ и подршку кроз сарадњу.
- НАТО је савез партнера који вјерују једни другима, казао је амбасадор Витинг. - Пуноправно чланство Црне Горе у НАТО гради се на већ  постојећим нивоима повјерења. То повјерење је увећано сарадњом Црне Горе у НАТО операцијама у Авганистану и Либерији. Чланство у НАТО признање је и црногорском трансформационом развоју током низа година укључујући и период прије незавиосности.
- По нашем мишљењу, колективна одбрана и безбједност су много боље него да наступате сами. То је данас тачније него икада јер су и безбједносне пријетње много веће и различитије него икада прије. Учлањењем Црне Горе у НАТО унапређује се и регионална безбједност и стабилност. Као што ми је јуче рекао бивши министар одбране Албаније  „ако је твој комшија безбједан и ти ћеш се осјећати тако.“ Свима нама је потребна безбједност хтјели то да признамо или не као што су сваком граду неопходне полицијске снаге, без обзира на то колико се безбједно осјећамо. Ни једна нација није имуна на ризике безбједности. Амбасадор Витинг је најавио помоћ Велике Британије Црној Гори на путу НАТО интеграција и истакао да је у том процесу веома  битна комплементарност између вриједности на којима почивају НАТО  и ЕУ, посебно у области владавине права.
- Врата НАТО остаће отворена за све европске демокартије, које дијеле вриједности наше Алијансе, које су вољне и способне да се прихвате одговорности чланства што укључује и њихов допринос заједничкој безбједности и стабилности. Ми у Великој Британији вјерујемо да ће Црна Гора испунити услове за улазак  у НАТО, поручио је амбасадор Витинг.

sem natoДоцент  др Тахировић је говорио о НАТО савезу од његовог оснивања до данас. Он је истакао да је НАТО добровољна одбрамбено-безбједносна и интересна организација основана 4. априла 1949. године у Вашингтону. Функционише по принципу - ако је једна чланица Алијансе нападнута  нападнуте су све. Др Тахировић је негирао тврдње о постављању војних база у Боки јер НАТО има заједничку војну инфраструктуру тако да се о томе не размишља. Говорећи о предностима  чланства у НАТО истакао је да су то превасходно дугорочне гаранције суверенитета и територијалног интегритета земље, гаранције безбједности грађана и предуслов за стабилан економски напредак. Чланство је национални, а не политички  интерес. НАТО није само војно-одбрамбена алијанса, већ савез држава које баштине вриједности  демократије, људских права, грађанских слобода и мира. Чланство у Алијанси значи и додатну сигурност од све распрострањенијег тероризма, илегалне миграције, пиратства, сајбер криминала, природних катастрофа и других савремених безбједносних изазова.
За улазак у НАТО није неопходан референдум, објаснио је др Тахировић. О томе може да се изјасни само Скупштина Црне Горе јер се „за разлику од ЕУ у НАТО  не  преноси дио суверенитета државе, па није законски обавезно да се одлука о чланству доноси на референдуму“ .

Предсједник Скупштине општине Андрија Радман поздравио је амбасадора Велике Британије у Црној Гори Јана Витинга и др Мехмедина Тахировића. Посебно се захвалио амбасадору Витингу што је за своје прво учешће у оваквим едукацијама одабрао Херцег-Нови. Радман  је истакао да је Општина Херцег-Нови отворена за сарадњу и да жели да да пун допринос нашем друштву усмјереном ка развоју, отвореној борби против корупције смањењу сиве економије, сузбијању организованог криминала и осталих дугорочних изазова.
 
Обуку  „Интеграције Црне Горе у НАТО“ од 2008. године прошло 3 500 службеника у Црној Гори.