grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Још једно успјешно издање Орјенског маратона

Maratonci01062015Минулог викенда одржан је Орјенски маратон, који је по оцјени и учесника и организатора – ПК Субра, био веома успјешан. У мушкој конкуренцији планинску стазу од 24 km први је прешао Јанко Гардовић из Игала, други је био Жељко Миловић из Никшића а трећи Драган Јовановић из Котора. У женској конкуренцији прва је била Милка Дедеровић из Плужина, друга Марија Чоп из Херцег-Новог док трећа награда није додјељена.

– Увијек може и више и боље али ово 16. окупљање под врховима Орјена дефинитивно је потврдило реноме манифестације која у јединствени дводневни доживљај спаја планинско и медитеранско поднебље Херцег-Новог, каже начелник секције за маркацију и водичку службу ПК Субра Жељко Старчевић. – Првог дана викенда такмичари из региона прелазили су дјелимично снијегом покривене маратонске трасе, а већ сутрадан заклон од сунца се тражио у хладу ловорика, на рекреативној траси за Жлијебе. На 16. орјенском маратону имали смо учеснике из Херцег-Новог и осталих црногорских општина, али и из Хрватске, Енглеске и Русије. У такмичарском дијелу је било 11 % Руса, што је осјетно више него прошле године.

Старчевић истиче да је Орјенски маратон манифестација којом се отвара љетња сезона посјете Орјену, планини која слови као најуређенија у Црној Гори у погледу планинарске инфраструктуре, маркираних стаза и домова. - Како би Орјенски маратон још више приближили обичним људима, од прошле године смо старт рекреативне трасе премјестили у центар Херцег-Новог, на трг Николе Ђурковића. То је дало очекиване резултате и број учесника се видно повећава. За одредиште смо одабрали село Жлијеби, као једну од још увијек недовољно познатих туристичких атракција нашег залеђа. Његову традиционалну камену архитектуру једноставно треба видјети и доживјети . Жлијеби би по потенцијалу могли да буду топ дестинација активног туризма херцегновског залеђа.

На рекреативној траси окупило се преко шездест учесника од тога 30-оро дјеце. Они су са Трга Николе Ђурковића у 8х лаганом шетњом организовано изашли на Жлијебе .Циљ успона је била околина цркве Св. Николе. Након одмора и дружења подијељене су дипломе 16. Орјенског маратона свим учесницима, а затим се група истом трасом вратила у Херцег-Нови.Осим планинара Субре, херцегновске дјеце и њихових родитеља, на рекреативној траси су учествовали чланови ПК Облун из Подгорице, и неколико енглеских породица настањених у нашем граду.

Старчевић каже да су ове године у припреми 16. Орјенског маратона драгоцјену подршку имали од општинских институција – Секретаријата за друштвене дјелатности, Туристичке организације Херцег-Нови, Ватрогасне јединице, Агенције за управљање градском луком, Стамбено-комуналног предузећа и државних институција и савеза: граничне полиције, ПСЦГ и АСЦГ, већег броја фирми и пријатеља манифестације: Параглајдинг клуба Adriafly, Стреличарског клуба Савина и Ловачког друштва Орјен .

 

Орјен и планинско трчање

Орјен је највиша приморска планина источнојадранске обале. Уздиже се непосредно са обода Боке Которске, једног од најљепших залива свијета, достижући на Великом (Зубачком) каблу 1894 м надморске висине. Пејзажем преовладава типично динарски крш, донекле ублажен пространим шумама букве у нижим, односно мунике (ендемична врста бора) у вишим дијеловима. Орјенска стаза којом се трчи маратон дуга је 24 km. Старт и циљ су на 1160 m, код планинарског дома За Вратлом, а највиша тачка је врх, Велики (Зубачки) кабао, 1894 m.

Цијела маратонска траса је квалитетно обиљежена класичном планинарском маркацијом, а раскрснице смјероказима и натписима, као и пластичним тракама упадљиве боје које указују на предвиђени правац кретања. У вишим дијеловима стазе треба рачунати на дјелимично заснијежен терен. Снијежне падавине су на Орјену енормно велике, па се снијежни покривач на прољеће необично дуго задржава.

Орјенски маратон је у другој половини 90-их година утемељио Рајо Ковачевић, планинар и професор у ОШ „Дашо Павичић“, у Херцег Новом. Од једнодневне манифестације организоване за основце, временом је Орјенски маратон добио дводневно трајање и спортско-рекреативни дух, који у свом такмичарском дијелу представља најтежу „mountainrunning“ манифестацију на нашим просторима. Мало која спортска дисциплина у Црној Гори има тако добре услове за развој као планинско трчање које је својеврсна синтеза планинарења и атлетике, тј. трчања , сматрају у ПК Субра.