grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

На плажи у Њивицама јуче подигнута прва од 18 Плавих застваица на Црногорском приморју

pz 1 sЈуче је на купалишту „Клуб хотела Ривијера“ у Њивицама подигнута прва од 18 Плавих заставица које ће овог љета лепршати на најуређенијим плажамa нашег приморја.

Плава заставица је међународно еко признање и симбол високих стандарда заштите животне средине, квалитета санитарних и безбједносних услова на плажама и маринама. Ово значајно признање закупцима осталих плажа уручено  је на броду „Водена кочија“. У херцегновској општини осим плаже у Њивицама признање је добила и плажа „Стевузо“ у ували Добреч на Луштици.
Плава заставица ће се  вијорити и на три тиватска купалишта, „Алмара“, „Плави хоризонти“, и „Калардово“, у Будви на купалиштима, „Блу бич“, „Сил бич лајф“, „Ескалера“, „Тајм аут“ и бечићким плажама „Свети Тома“ и „Квин оф Монтенегро“. Плаву заставицу добила је и плажа „Парадизо“ у Бару као и пет плажа у улцињској општини: „Тони грил“, „Мајами“, „Европа“, „Сафари“, „МЦМ бич“ и „Копакабана“.
Директор Хотела у Њивицама Франц Хакоен казао је да су поносни што десету годину  за редом њихова плажа добија ово значајно признање а члан УО ЈП Морско добро Зоран Ковачевић подсјетио је да се ово признање додјељује плажама и маринама у 49 држава свијета које током сезоне испуњавању 33 критеријума. Њеним подизањем 5. јуна симболично се обиљежава и почетак љетне сезоне на Црногорском приморју.
У Црној Гори програм Плава заставица спроводи се од 2003. године, а број плажа које добијају ово значајно еко признање се увећавао из године у годину. Јавно предузеће за управљање морским добром од самог почетка је препознало значај ове кампање, не само за унапређење туристичке понуде Црне Горе већ и за њену промоцију као туристички атрактивне дестинације. Спровођење овог у свијету познатог и признатог еколошког и туристичког симбола представља корак више ка препознавању већ постојећих стандарда на црногорским плажама, признање нашем досадашњем раду као и подстрек да наставимо са програмима који Црној Гори доносе међународну препознатљивост-казао је Ковачевић.
На међународном нивоу програм Плаве заставице спроводи Фондација о еколошком образовању (ФЕЕ). Кандидатуру за Плаву заставицу након двогодишње пилот фазе  номинује национални жири  а одобрава међународни жири .