grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Отворен IX Међунардни дјечји карневал

otvdjkar sНа свечаности која је, поводом почетка IX међународног дјечијег карневала приређена синоћ на Јадрановом базену на Шкверу предсједник општине Никола Гојковић симболично је предао  кључеве од града малом капу карневала, Марку Црњцу.

adidas Yeezy Boost 350

Карневал је почео у четвртак вече подизањем карневалске заставе на Сат кулу, а центар града је окићен шареним карневалским заставицама. Синоћ је на Шкверу приређено свечано отварање које је заиста било празник за очи. Дјеца су била и водитељи програма, и учесници и гледаоци.
Добродошлицу на Карневал пожелио им је предсједник општине Никола Гојковић.

– Херцег Нови ових пријатних, јунских, топлих дана постаје дјечији град, град коме дјеца хрле и са нестрпљењем очекују да учествују у великом Међународном карневалу и карневалској поворци, рекао је Гојковић и истакао да су дјечији маскембали повод за велику дјечију, али и радост одраслих. - То су дани када царује дјечја машта, дјечја слобода и домишљатост. Тада читав град постаје велика играоница и маштаоница. Букет прекрасних шарених и ведрих маски, велика позорница само на изглед малих глумаца, рецитатора, плесача и играча.
- Ове године имамо рекордан број учесника, преко 1300 дјеце у преко 50 карневалских група из градова Црне Горе, Србије, БиХ, Словеније, Македоније и Русије. То нас чини срећним јер из године у годину растемо и постајемо бројнији. Предсједник Гојковић је учесницима Карневала пожелио да се лијепо осјећају у нашем граду и да нам дођу поново кад одрасту. Предао је кључеве града капу од карневала и пожелио му срећу у управљању градом. – Драги Марко нека је срећно. Чувајте град и волите га. Управљајте њиме најбоље што знате и умијете. Управљајте градом боље од нас. Обећавам да ћемо учити од вас и послушати све ваше корисне савјете. Повјеравам вам одговорно служење овој часној дужности, рекао је предсједник Гојковић .
Потом су прочитана правила нове дјечије власти у Херцег-Новом по којима су док траје карневал намрштена лица строго забрањена, а дозвољени су само игра осмјех, дружење и добро расположење. – Дјецо град је наш, проглашавам га отвореним и нека фешта почне, поручила је мала спикерка.

Посебно интересантан дио програма била је церемонија избора принцезе Карневала у којој су учествовале 24 дјевојчице из наших вртића и школа. Све су биле принцезе, али само једна, Амалија Мирзина, по оцјени Жирија карневала постала је прва принцеза и она ће данас заједно са капом  Марком бити на челу карневалске поворке.  
На свечаном отварању су са својим плесно - музичким нумерама наступиле групе из Херцег-Новог, БиХ и Словеније.  Пажњу публике су привукле веома атрактивне Рајске птице из КСЦ Диано, а неуморни у игри са дјецом били су и Новски кловнови. Први пут је наступила и херцегновска група бубњара Бокешки тамбурини.
Карневал је окупио сву дјецу Херцег-Новог, од предшколаца до средњошколаца и бројне госте из земље и иностранства. Синоћно окупљање је било загријавање за данашњу главну фешту, карневалску поворку која ће се од 18 сати кретати од стешпеништа испод Сат куле до Трга Маршала Тита код Општине гдје је у 20 сати велика, шарена, разиграна журка – дјечији маскенбал и ледени Ледо сат. Сутра у 9 ујутро сви учесници карневала крећу на излет по Заливу трајектом „Поморског саобраћаја“
Организатор Карневала је Омладински центар Херцег Нови, генерални покровитељ је Општина Херцег-Нови, покровитељ Туристичка организација града, а златни спонзор је Маркетиншка организација Сфера арт.