grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Представнице наше општине на округлом столу о Поглављу 22

Debata2210062015У Организацији Министарства вањских послова и европских интеграција у ПР центру у Подгорици одржан је округли сто о преговарачком поглављу 22 које се односи на регионалну политику и координацију инструмената за коришћења структурних и кохезионих фондова ЕУ. У поглављу 22 преговара се црногорска спремност да приступи фондовима ЕУ у којима , како се чуло, „лежи“ новац који је на располагању свакој држави чланици.

Girls Air Jordan

Предавачи су били шеф радне групе за сарадњу са предприступним фондовима ЕУ Ивана Петричевић, главни преговарач Црне Горе са ЕУ Александар Андрија Пејовић, амбасадор Уједињеног Краљевства Велике Британијеи Сјеверне Ирске уЦрној Гори, Јан Витинг и шеф делегације ЕУ у Црној Гори Андрија Лис. На округлом столу учествовали су представници свих црногорских општина, а из Херцег Новог дебату су пратиле потпредсједница општине др Тамара Вујовић и Бранка Мрачевић из Канцеларије за међународну сарадњу.

Поглавље 22 говори о томе да ће наша држава, када буде чланица ЕУ моћи да користи средства из тзв. ЕСИ фондова, која су 7 пута већа од садашњих којима располажу ИПА фондови. Први фонд је за европски развој и користи како би се превазишле регионалне разлике, други је европски социјални фонд који служи за повећање запослености у државама чланицама и као финансијска потпора за проналажење могућности да се смањи незапосленост. Трећи фонд је кохезиони и служи за смањивање разлика и боље инфраструктурно повезивање и може се користити за животну средину, енергетику и климатске промјене.

Средства из тих фондова повлачи држава, а не општине. За сваки пројекат који буде финансиран из њих мора се осигурати национално учешће. Европски структурни инвестициони фондови захтијевају и седмогодишње програмирање. Намјењени су подстицању раста држава које су испод просјека развоја ЕУ. Циљ да се изједначи стандард грађана свих региона ЕУ. Тако ће Црна Гора након што постане чланица Уније, добити значајан новац из ових фондова да смањи разлике у развоју.

У оквиру овог поглавља Црна Гора ће морати да усагласи законодавство са европским у области јавних набавки, државне помоћи, буџетског планирања и заштите животне средине. Непходно је да се изгради и људски ресурс. Обука је мукотрпна, али треба бити упоран, стрпљив јер је у питању веома прецизно европско законодавство.