grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Скупштина општине разматрала 5 од 12 тачака дневног реда , наставак у сриједу

SOHN11062015Након скоро двосатне расправе, Скупштина општине је са 18 гласова „за“ и 9 „уздржаних“ донијела Одлуку о прибављању имовине на основу које ће Општина откупити дио катастарске парцеле 88/1 к.о. Топла у близини Спортског центра.

Ријеч је о грађевинском земљишту површине 51 квадрат, која је власништво Станка Миловића из Игала на коме је изграђен прилазни пут објекту Спортске дворане. Парцела се налази западно од Спортске дворане и удаљена је 250 метара од магистрале.

Откупом овог земљишта, објашњено је, биће усклађено стање у евиденцији непокретности са стањем на терену. Непокретност се купује по цијени од 210 еура по квадрату што укупно износи 10. 710 еура. Надокнада за изузето земљишта је утврђено још 2007. године што се види из договора о поравнању између представника Спортског центра и власника парцеле. Одлуком која је јуче донесена предсједник општине се овлашћује да након спроведене парцелације и формирања посебне катастарске парцеле 88/7 к.о.Топла за ту непокретност, без терета и ограничења, са власником закључи купопродајни уговор.

SOHNJun2015На дораду је, након дуже расправе, враћена и Одлука о радном времену, која, што је замјерено, није прошла ни Одбор за туризам. Расправа се углавном односила на рад угоститељских објеката у сезони. Прошлог љета је донешена привремена Одлука о радном времену коју није усвојила СО и чије је правно дејство престало. Доношење нове одлуке је нужно. Из Секретаријата за финансије који је припремио Предлог Одлуке истакнуто је да су се трудили да Одлука буде „компромис између потреба туризма и обавезе очувања и поштовања јавног реда и мира“. Захтјев појединих одборника био је да се одлука доради у складу са Законом који је прошле године донешен. Обрађивач је пристао да повуче Предлог Одлуке и да га доради мада ће по ријечима секретара за финансије Радована Божовића то бити само „козметичке промјене“.  

Без већих дискусија усвојене су и Одлука о условима и начину држања кућних љубимаца и начину поступања са напуштеним и изгубљеним кућним љубимцима и Одлука о равноправности полова, прва те врсте коју је херцегновски парламент донио. У образложењу из Секретаријата за друштвене дјелатности и локалну самоуправу који је предлагач Одлуке о равноправности полова стоји да је урађена сагласно међународним и домаћим стандардима и прописима, уз поштовање најбољих пракси у региону. Правни основ за доношење ове Одлуке је у Закону о родној равноправности Црне Горе. Одлуком су обухваћени и принципи и захтјеви Резолуције 176 (2004) о увођењу начела равноправности полова на локални и регионални ниво Савјета Европе.

Предсједник СО Андрија Радман је наставак 10. сједнице заказао за сриједу (17. јун) у 8:30 часова. Преостало је још осам тачака дневног реда.