00depootpadНа Сушћепану је заустављено депоновање отпада, а о томе како су се мјештани села изнад Херцег Новог, након више година ослободили депоније и навика комшије, који није марио што угрожава животну средину, нити се освртао на њихова и упозорења инспекције, причу доноси ЕкоКулМедиа.

Сушћепан се уздиже изнад Игала и једно је од оних села у херцегновској општини које полако постаје приградско. Само мали број домаћинстава бави се пољопривредом, а све је више нових, лијепих кућа, чији су власници из других градова и држава. И “јунак” наше приче је такође страни држављанин, са којим становници улице Тара годинама имају велики проблем. Њихов миран живот и одредиште, са кога многи имају и лијеп поглед на залив, нарушава депоновање разног отпада које њихов сусјед годинама довлачи.
Овај страни држављанин, по њиховом свједочењу, прикупља старудију по насељу, као и са других локација. Довлачи намјештај, грађевински отпад, метал, пластику, шипке, даске, чак и стара аута… При том често ствара буку, заузима посједе комшија, нагрђује околину и поглед на залив. Какво је то неуређено, дивље, нелегално одлагалиште свако се може увјерити И по фотографијама. Отпад је разбацан на све стране, а мјештани су нам казали да заузима и приватне плацеве, често и јавни пут. Никоме није било јасно да комунална инспекција и полиција не могу ништа друго да предузему осим опомена, на које се прекршилац не обазире.
У склопу пројекта ЕКоСкрин, херцегновске НВО ЕкоКулМедиа, који је подржан у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (РеЛОаД2), указали смо на ову црну еколошку тачку надлежнима.

РеЛОаД2 програм финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у партнерству са петнаест локалних самоуправа.
Обратили смо се Служби за инспекцијске послове у Херцег Новом, која је веома брзо реаговала, изашла на терен и наредила уклањање депоније.
-Поступајући по пријави, комунални инспектор је дана 4. 8. 2022. године извршио контролу на Сушћепану, у Улици Тара, којом приликом је утврдио да је на дијелу неизграђене грађевинске парцеле физичко лице одложило комунални неопасни отпад. Лицу одговорном за депоновање издат је налог којим се оставља рок од три дана како би уклонио отпад. Накнадном контролом утврђено је да је лице поступило по налогу инспектора и површину очистило од отпада. Исто лице било је предмет контроле још два пута у протеклих пет година- саопштила нам је начелница Службе за инспекцијске послове, Марија Бошковић.
У случају чешћег нарушавања комуналног реда на овај начин, комунални инспектор има могућност издавања прекршајног налога.Тада је, по Закону о управљању отпадом, могућа казна у износу од 500 до 2000 еура.
Овај текст настао је у оквиру РеЛОаД2 програма који финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у партнерству са петнаест локалних самоуправа. Мишљења, налази, закључци или препоруке који су овдје изнесени су став аутора и не одржавају нужно став ЕУ и УНДП.