grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Јавна расправа о Нацрту Плана давања концесија за луке Шквер, Зеленика и Лазарет

morskodobroУ организацији ЈП „Морско добро“ јуче је у Великој сали Општине  Херцег Нови  организована јавна расправа  о Нацрту плана давања концесија за луке  од локалног значаја и остале објекте обалне / поморске инфраструктуре за 2015. годину.

Girls Air Jordan

То је прва од четири јавне расправе које ће се до 21. јула одржати  у три бокељске Општине и Општини Будва . О Нацрту  Плана говорили су помоћник директора ЈП „Морско добро“ и руководилац Службе за луке и везове Драган Марковић и његов сарадник Марко Бошковић. Њихов домаћин је био нови директор Агенције за газдовање градском луком Владимир Злоковић.
План давања концесија за луке од локалног значаја односи се на примјену законских прописа и планских докумената, прије свих Закона о лукама и Просторног плана подручја посебне намјене морског добро, Државних студија локација којима су обухваћени објекти обалне инфраструктуре.. Овај план је предуслов за реализацију стратешких циљева који се односе на изградњу, реконструкцију, санацију објеката и даљи развој наутичког туризма и поморског саобраћаја. Заснован је на принципима одрживог развоја, рационалног коришћења обале и унапређења обалне инфрструктуре.
За План о давању концесија  за луке од локалног значаја  ЈП „Морско добро“ је предложило 8 лука од  Херцег Новог до Будве међу којима  су три на подручју наше Општине. То су Лука Шквер, Акваториј и сидрише Луке Зеленика и Лазарет – Мељине.
Марковић је информисао присутне да ће по завршетку јавне расправе о нацрту овог документа сачинити извјештај а потом ће бити организован конкурс о давању концесија за луке од локалног значаја о коме ће се такође водити јавна расправа. Конкурс ће  садржати услове  организације луке и њеног функционисања које будући концесионар треба да испуни.
У расправи се чуло да је Уговор  о закупу Луке Шквер као и  Луке Калимањ у Тивту истекао  те да ће „Морскео добро“ предложити надлежном министарству да  се  ситуација за ову годину премости потписивањем анекса о продужењу  уговора.  
Предсједник Удружења рибара  "Шквер", Силвио Тонсати  говорио је   о  проблемима херцегновских рибара, који немају своју луку а у постојећим „морају свима да се склањају“. У сезони  је посебно тешко јер од  туристичких бродића  немају гдје да пристану. Тонсати је рекао да  се у Херцег Новом привредним риболовом баве власници пет коча ( од 12 до 14 метара дужине ) које обично пристају у Кумбору и Зеленици и 16 мањих бродова дужине  до 8 метара. Рибари траже  да се концесионим актом одреди дио луке  или неко друго пристаниште и везови које ће они моћи да користи.