nas11112022Полагањем вијенаца на споменик стријељаним родољубима у Боки которској 1914-1916, представници Општине и Скупштине општине Херцег Нови, Амбасаде и Конзулата Републике Србије у Црној Гори, Општине Котор, “Матице Боке” и више невладиних организација, обиљежили су данас Дан примирја и 104 године од ослобођења Херцег Новог у Првом свјетском рату.

Обиљежавање Дана примирја уприличено је у организацији Амбасаде и Генералног конзулата Србије у Црној Гори и више новских НВО. Вијенац су у име Амбасаде и Генералног конзулата положили отправница послова у Амбасади, Јелисавета Чолановић и конзул у Херцег Новом, Мићо Роговић.

Конзул Роговић је подсјетио на историјске околности које су претходиле 11. новембру 1918. године, дану када је потписано примирје у Првом свјетском рату. Он је истакао да је код споменика испред манастира Савина прије два мјесеца обиљежен 15. септембар, дан када је почео пробој Солунског фронта, наводећи да је то “дан када је почела борба за будућност генерација”.

“С обзиром на највећи и неочекивани губитак на Солунском фронту и поразе на другим фронтовима, њемачка команда је била принуђена да на данашњи дан потпише примирје. Данашњи дан је дан поноса због свега што су војске Савезничких снага урадиле за вријеме Првог свјетског рата, али и дан бола и туге за нашим великанима који су своје животе положили за слободу својих потомака”, рекао је Роговић.

Полагањем вијенца палим борцима су почаст у име Општине Херцег Нови одали предсједник Општине Стеван Катић, предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић и потпредсједници Општине, Мирко Мустур и Милош Коњевић.

Обраћајући се присутнима, предсједник локалног парламента, Иван Отовић истакао је значај борбе за слободу која не смије бити заборављена. Како је рекао, српска војска се није зауставила на границама тадашње Србије, већ је донијела слободу народу на нашим, као и на подручјима Славоније, Далмације и Босне и Херцеговине.

“Данас многи заборављају на српске жртве, многи покушавају да нас посвађају, али сви свједочимо томе да смо опстали и да ћемо опстати, да ћемо се увијек сјећати оних хероја који су дали своје животе за слободу свих нас. Слава им и хвала”, казао је Отовић.

Полагању вијенаца претходио је парастос у Манастиру Савина добровољцима из Боке погинулим у војскама Црне Горе, Србије, Сједињених Америчких Држава, Уједињеног краљевства и Италије.

Како је казао намјесник херцегновски, Обрен Јовановић, присутни су се помолили за покој душа многих добровољаца из Боке који су страдали у Првом свјетском рату, али и свих оних који су своје животе положили за слободу. Он је истакао да су „наши преци били свети и благословени јер су живјели, радили и страдали за вјечну и непролазну слободу“, а садашње генерације постоје и опстају на њиховим жртвама.

„Наши преци нису крв своју положили за слободу која нас заробљује, него за ону слободу која нас ослобађа и за овај, овоземаљски и за онај живот вјечни и непролазни“, казао је Јовановић и навео да смо „дужни да се запитамо да ли смо достојни потомци својих светих предака и да ли смо слободу за коју су они крв дали ми искористили на прави начин“.

Вијенце су положили и представници “Матице Боке” и невладиних организација: Српско просвјетно културно друштво “Просвјета”, “Коло српских сестара”, “Српски соко”, “Карађорђе”, “Друштво за архиве и повјесницу херцегновску“ и “Витешко друштво Свети Стефан”.