NAsAkt18112022

НВО Маре Маре је у партнерству са Црвеним крстом Херцег-Нови почела реализацију микро пројекта “Социјална инклузија старијих особа и особа са инвалидитетом Херцег-Новог кроз едукативне радионице”  који је дио регионалног пројекта “Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током COVID-19 и будућих катастрофа”. Кроз радионице подићи ће се свијест и едукативне активности о темама социјалне инклузије старијих особа и особа с инвалидитетом, активног старења и волонтирања.

“Концепт здравог старења Свјетске здравствене организације (СЗО),  од 2015. године постао је приоритетан процес, јер узима у обзир настојања за унапређење квалитета живота старијих и разматра могућности укључивања старијих у различите друштвене сегменте”, истиче  координаторка пројекта  Дубравка Раичевић.

Она је увјерена да ће се успоставити међугенерацијска  веза међу старијим особама и особама са инвалидитетом и волонтерима, што ће допринијети бољим социјалним вештинама свих категорија.

Планирано је да 30 старијих особа  и лица са инвалидитетом, који су и иначе корисници услуга Црвеног крста Херцег-Новог, учествују у радионицама кувања и паковања џемова. Једанпут седмично организоваће рад у три групе по десет учесника.  Учесници/це радионица ће се оспособити да самостално скувају и упакују 250 тегли  џема од сезонског воћа.

Производи направљени на радионицама биће дистрибуирани за друга старија лица и лица са инвалидитетом, који су у стању потребе. Учеснице кувања и паковања ће са производима направљеним на радионицама учествовати на базарима здраве хране у организацији Туристичке организације Херцег-Нови  и тиме  промовисати традиционалне пољопривредне производе.

“Пројекат ће трајати десет мјесеци, а ове активности  ће унаприједити социјалну одговорност и интегративни приступ који омогућава подстицање социјалне инклузије, повећање квалитета живота и коришћење капацитета старијих и ОСИ  за самосталан живот, што  је  циљ Националне  стратегије”, наводи Раичевић.

Aktuelno18112022Пројекат ,, Социјална инклузија старијих особа и особа са инвалидитетом Херцег-Нови кроз едукативне радионице ,, који је подржан у оквиру пројекта ,, Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током COVID-19 и будућих катастрофа”  имплементира се уз финансијску подршку Европске Уније, Аустријске развојне агенције (ADA) и Аустријског Црвеног крста. Партнери на пројекту су национална друштва Црвеног крста као и организације цивилног друштва из региона: Албански Црвени крст, Црвени крст Црне Горе, Друштво Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине, Црвени крст Републике Северне Македоније, Албанска асоцијација геронтолога и геријатара, Асоцијација Хуманост из Северне Македоније, Друштво за подршку и помоћ ХАЈДЕ из Босне и Херцеговине, Национална организација особа са инвалидитетом Србије, Царитас Косово, Савез Слијепих Црне Горе. Поред наведених, партнери на пројекту су и АГЕ Платформ Еуропе и Еуропеан Дисабилитy Форум који се на нивоу Европе баве заговарачким радом кроз ангажман организација старијих особа и особа са инвалидитетом. Пројектом координира Црвени крст Србије.

Контакт особа Дубравка Раичевић  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.