NasAkt18112022

Грађани Херцег Новог спремни су да пријаве сва еколошка загађења, истакли су комунални полицајци, али и мјештани који су у Омладинском парку у Игалу присуствовали инфо дану који је организовала  НВО “ЕкоКулмедиа” у оквиру пројекта “Ecoscreen”.

“Кроз наш пројекат информишемо, али и упозоравамо на бројна загађења у општини – од Њивица, до Каменара и Луштице. Осим загађења на копну биљежимо и загађења водотока: ријеке Суторине, Љутог потока, Бабиног потока, Немиле, Манитовца, а у подморју нашег дијела Залива све је више отпада о чему свједоче рибари, рониоци, али И стручњаци которског Института за биологију мора. Пријети нестанак многих морских живих организама”, навела је координаторка пројекта Славица Косић.  

Она је казала да од загађења нису поштеђена ни законом заштићена природна подручја као што су  Орјен и Савинска дубрава, а да је бука, посебно у љетним мјесецима, проблем на који се туристи и грађани највише жале. “Циљ нам је да подстакнемо грађане да се активније укључе у рјешавање еколошких проблема у граду, али и да изврше притисак на надлежне институције да реагују на упозорења грађана како би град, ривијера и залеђе били чистији и тако примјернији за живот”, рекла је Косић.

Службеници Комуналне полиције и инспекције присутнима су појаснили начин на који могу да пријаве нелегалне депоније отпада, али и свако друго еколошко загађење.

Akt18112022“Грађани се највише жале на нелегално одлагање отпада и буку. Од 1. јуна до 31. августа имали смо 139 пријава на буку, од чега 84 из угоститељских објеката, а 53 из станова”, казао је комунални полицајац Зоран Буик. Он је навео да су казне за нелегално одлагање отпада од 500 до 2.000 еура за физичка лица и од 1.500 до 7.500 за правна лица.

“Осим на нелегалне депоније отпада, грађани и туристи се жале на смеће на улицама, парковима и купалиштима. Све еколошке проблеме грађани могу пријавити путем Система 48 – телефон 19800, на наш маил, али и у нашим канцеларијама”, нагласила је комунална инспекторка Ариана Фурулија. Она је казала да и комунални полицајци у њиховим свакодневним активностима реагују на сва еколошка загађења на која наиђу.

Грађани који су присуствовали инфо дану углавном су наводили примјере загађења из њихове околине.

Активисти НВО “EkoKulMedia” дијелили су грађанима флајере и упућивали их како да што ефикасније дјелују у случају нарушавања животне средине, посебно уклањању дивљих депонија.

НВО “ЕкоКулМедиа” имплементира пројекат “Ecoscreen” у склопу „Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 – ReLOaD2”. Програм финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој. У Црној Гори се овај пројекат реализује у партнерству са 15 локалних самоуправа међу којима су Херцег Нови, Тиват, Котор и Будва, које чине кластер „Coast Mates”.