logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

28.02. - Агенција за развој и заштиту Орјена на тренингу о волонтуризму

NAsAKT28022017Агенција за развој и заштиту Орјена Општине Херцег Нови учествовала је на првом од два модуларна тренинга у склопу ЕУ пројекта „Отворите границе за пустоловине и нове могућности путовања-развој квалитетних волонтуристичких програма“ који је протекле недеље одржан у Дубровнику.
Циљеви тренинга били су развијање и унапређивање постојећих способности, вјештина, знања и ставова учесника када су у питању волонтерски менаџмент и друштвено предузетништво.
Жеља организатора била је да тренинг помогне унапређењу волонтуристичких програма и укаже на могућности које такав модел пружа у развоју туристичких производа.
-        AKt28022017111111Име волонтуризам је прилично ново, али идеја је стара већ неколико деценија. Организација разних врста "радних кампова" у којима волонтери могу учествовати у пројектима широм свијета и тако провести свој одмор, није неки новитет. Међутим, у посљедњих неколико година туроператори су то открили као нови "пакет" у својој понуди, те различите агенције нуде одмор у којему су загарантована искуства која се не могу доживјети у хотелским комплексима. Волонтуристи не живе у изолованим хотелским "гетоима", већ долазе у директан контакт с локалним становништвом. Тако склопљена пријатељства знају трајати годинама. Понуда програма сеже од бриге за животиње, преко рада у пољопривреди, до ангажмана у дјечјим домовима. Многи туроператори нуде комбинацију одмора и волонтерског ангажмана – објашњава руководилац Агенције за развој и заштиту Орјена Жељко Старчевић.                                                                               
Старчевић је сигуран да пољу волонтуризма Херцег Нови има широк развојни простор и значајне потенцијале. Истиче да је важно у развој волонтуристичких програма повезати друштвену заједницу, органе локалне управе, туристичку привреду и невладин сектор, како би се добила што квалитетнија понуда, односно програми.
-         - 2Akt28022017Тако бисмо на примјер, сутра могли имати аранжмане који би укључивали уређење Савинске дубраве, обнову старих пјешачких стаза кроз залеђе, радове на пошумљавању, уређење сеоских извора, обнову објеката традицоналне градње, обнову и ревитализацију у туристичке сврхе аустро-угарских жандармеријских станица, мониторинг стања у Парку природе Орјен и томе слично. Дакле, могућности су велике, а успјешним провођењем умногоме би могли побољшати стање у више области и уједно добити занимљив туристички производ. Осим тога, што није за занемарити - волонтуристи у потпуности плаћају своје трошкове, те је у томе и главна разлика између њих и класичних волонтера, који, мада нису директно плаћени, добијају макар смјештај и храну о трошку организатора – каже Старчевић.
Пројекат „Отворите границе за пустоловине и нове могућности путовања“ спроводи се у склопу ЕУ прекограничног ИПА ИИ програма за Хрватску и Црну Гору. Циљ је јачање сарадње јавног, профитног и непрофитног сектора путем развоја волонтуризма као иновативног и препознатљивог туристичког производа у заједничком туристичком простору хрватско-црногорског прекограничног подручја. Водећи партнер за Црну Гору је АДП Зид из Подгорице, а за Хрватску – Удруга Ми из Сплита.