logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

13.03. - У селу Жлијеби одржана радионица „Традиција употребе камена“

SeloZlijebi13032017Показна радионица “Традиција употребе камена” у пентару на самом улазу у Жлијебе, у залеђу Херцег Новог, окупила је јуче тридесетак заинтересованих учесника свих старосних доби, а обилазак овог села, својеврсног музеја традицоналног градитељства у камену, комплетирао је догађај.

Радионица је показала да у Жлијебима камен, прави симбол Црне Горе и цјелокупног источнојадранског приобаља са залеђем, има своју пуну примјену, традицију, али и будућност.

Радионици и обиласку претходио је излазак групе старим каменим серпентинама уз Спиле, што је увијек посебан догађај, комбинација напорног изласка, али и незаборавних визура улаза у Боку Которску.

Уз гостопримство домаћина, дегустацију домаћих чајева, лозе, приганица и осталих домаћих делиција у коноби Сикимића, старом здању обновљеном у традиционалном стилу и уз незаобилазну ватру у камину, напор је брзо заборављен.

Учеснике је поздравио руководилац Агенције за развој и заштиту Орјена Жељко Старчевић, уз кратку причу о селу Жлијеби као идеалној локацији која спаја очувани изглед села са атрактивним окружењем и једним од најбољих погледа на улаз у Боку Которску.

Потом је у показној радионици домаћин Никола Сикимић са мајсторима представио једноставни традиционални алат којег и данас користи за вађење овог познатог седиментног камена, као и саме технике рада.

-          Само покривање крова каменом је вјештина која се преноси с кољена на кољено и нажалост не представља дио модерног градитељског умијећа. То је једно од објашњења зашто је сухозид предложен за уврштење на УНЕСЦО-ву листу нематеријалне баштине човјечанства. Једноставно, сувомеђе, зидови кућа, кровови и остали облици градње на суво, опипљиве су и неоспорне материјалне вриједности, али су само пола приче без сачуваног умијећа њихове израде и поправке. Зато је једнако важно, одржати традиционални изглед села какви су Жлијеби, колико и сачувати вјештину градње у техници на суво – поручује Жељко Старчевић.

Како каже Старчевић, по завршетку показне радионице чуле су се занимљиве идеје, међу којима и она о обуци неколико будућих мајстора на самим Жлијебима, који би затим могли постати језгро даљег промовисања традиционалне градње у камену, а кроз демонстрирање знања у туристичким програмима и волонтерским радионицама. Додаје да примјера ради, на Маљорци локална управа љети запошљава десетине људи чији је задатак обнављање сувомеђа као важне компоненте антропогеног пејзажа, атракције и дестинације великог броја туристичких програма.

Догађај „Село Жлијеби – традиција употребе камена“ организовала је Агенција за развој и заштиту Орјена и коноба Сикимић, као дио заједничког календара дешавања „Зимски гушти на Орјену“, који се реализује уз подршку општине Херцег Нови и Туристичке организације Херцег Нови.