logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

ПРЕДСТАВЉЕНИ ПОТЕНЦИЈАЛИ СЕЛА КАМЕНО У ИЗЛЕТНИЧКОМ ТУРИЗМУ

Atraktivni susretПостоје значајне могућности које има херцегновско залеђе за развој излетничког туризма, а у околини села Камено сконцентрисано је на малом простору више атрактивних локалитета које неизоставно треба обићи.

Један од тих промотивних обилазака организован је протекле недеље, када је 40-ак учесника, кроз шетачку туру обишло низ занимљивости:

Котобиљ – мјесто чувене битке за ослобођење Херцег Новог од Турака, Тајно брдо – утврђени положај, коришћен и надограђиван у дугом распону од времена Аустроугарске, па све до краја СРЈ, укопане тунеле, односно, масивно бетонско склониште с краја СФРЈ, Шилобод – врх коришћен за одбрану још од предримског доба, Ђевојачке греде – комплекс некропола (гомила), употребљиваних за сахрањивање у илирском раздобљу, те на крају, Цркву Св. Јована са пространом портом и недавно реновираном црквеном кућом. Свака од ових дестинација је прича за себе, веће или мања, али заједно представљене чине једну логичну цјелину вриједну посјете. Протеклих година је доста урађено на уређењу ових локалитета, поново су крчене старе стазе, уређена одморишта, постављене клупе и туристичка сигнализација, отворена пјешачко-бициклистичка стаза за рекреацију. Наредни логични корак је понуда програма туристичког обиласка, а овом туром је дочарана једна од могућих варијанти. У свакој од њих, прича водича је неизоставна компонента, јер добра, занимљива прича чини ову туру јединственом и препознатљивом. Међу 40-ак учесника били су доминантни Новљани, али је било доста људи из других, па и удаљених крајева и држава и сви су на крају се вратили пуни позитивних утисака. Да се не би све свело само на причу, обилазак је завршен у црквеној кући на Каменом, мјестом одржавања Сајма домаће трпезе и традиционалних јела херцегновског залеђа, уз дегустацију локалног домаћег послужења, приганица и роштула, те каменског вина и ракије.

Организатори догађаја, изведеног у оквиру заједничког програма „Орјен, планина крај мора“, чији је координатор Агенција за развој и заштиту Орјена, били су НВО „Еко Бока“ и МЗ Камено-Жлијеби.

Вођење групе су реализовали Оливера Доклестић и Жељко Старчевић, док су Светлана и Горан Становчић имали улогу домаћина.

За идућу недељу у заједничком програму, који се реализује уз подршку Општине Херцег Нови и Туристичке организације Херцег Нови, у плану је обилазак Жлијеба и упознавање са његовим чувеним градитељским насљеђем.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси

 

Истражи Херцег-Нови