logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

На Жлијебима преко сто посјетилаца

NasFotZli12032018За протекле три сезоне кроз које се реализује програм обиласка херцегновског залеђа, село Жлијеби је више пута било одабрана дестинација, а протекла недеља, када се овдје скупило више од стотину учесника, јасно је показала да наш вишегодишњи труд даје добре резултате. Посјетиоци пристигли из Херцег Новог, Дубровника, Котора, Подгорице, уз руске држављање, па чак и оне далекоисточне, испунили су село, разгледавајући љепоту његове традиционалне градње у камену, по чему су Жлијеби све више и препознати.

Покретач валоризације каменог блага Жлијеба, Никола Сикимић, угостио је посјетиоце у коноби реконструисаној у старом стилу, уз незаобилазно пробавање локалних специјалитета, хране и пића. Поред тога, Сикимић је отворио и врата осталих обновљених кућа у оквиру свог домаћинства, претворених у музејске собе, али и активне сушаре, печењаре и складишта, гдје се најбоље могао остјетити дух традиционалног начина живота нашег залеђа.
Како би прича била до краја заокружена, на локалном пентару је изведена презентација старе технике вађења плочастог камена, те начина његовог слагања као кровног покривача. Завршни дио програма укључио је посјету видиковцу код цркве Св. Николе, неизоставног мјеста при обиласку Жлијеба, одакле се пружа незабораван, „орловски“ поглед на улаз у Боку Которску. Долазак и повратак такође чини важан дио укупне атрактивности Жлијеба. Српентинско изведени пјешачки камени пут, који вијуга стрминама Светоникољског гребена, колико год био и напоран, толико је и вриједан уложеног труда за његово савладавање. Обилазак Жлијеба има за циљ предочавање ширем кругу људи вриједности овог малог, али изузетно атрактивног села, стога нам је посебно задовољство што је овом приликом, међу посјетиоцима било и више туристичких водича, који ће виђено моћи и да представе у оквиру неких будућих програма посјете.

Овај догађај, изведен у оквиру заједничког календара „Орјен, планина крај мора“, организовали су Агенција за развој и заштиту Орјена и коноба Сикимића, па се од срца захваљујемо Николи Сикимићу и људима које је ангажовао, на указаном гостопримству и уложеном труду. Такође, захвалност дугујемо планинарском клубу „Субра“, односно – Вјекославу Ђерију, који је сада, као и у мноштву претходних прилика, пружао драгоцјену помоћ у обезбјеђивању учесника туре и вођењу. Програм „Орјен, планина крај мора“, се реализује уз подршку Општине херцег Нови и Туристичке организације Херцег Нови.

Наредно окупљање и нова дестинација, село Убли, реализоваће се у суботу, 17-ог марта.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси

 

Истражи Херцег-Нови