logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Параглајдинг дан други пут на обронцима Орјена

11NAslovna11Протеклог викенда на обронцима Орјена, на полетишту „Диздарица“, изнад села Жлијеби, одржано је ново издање Параглајдинг дана, догађаја премијерно изведеног прошле године, такође у оквиру зимског програма популарисања потенцијала Орјена.

На другом издању било је присутно преко 30 соло пилота, односно 5 тандем пилота, практично из цијеле Црне горе: Пљеваља, Жабљака, Андријевице, Берана, Бијелог Поља, Мојковца, Подгорице, Даниловграда, Цетиња, Будве и наравно – Херцег Новог. Ваља истаћи да су у догађају учествовали и пилоти из параглајдинг клубова из окружења: Хрватске, Босне и Херцеговине, те Србије.
На летилишту "Диздарица" окупило се 80-ак људи, пилота, обезбјеђења, учесника и публике, али живо је било и на слетишту, гдје је пред догађај организатор, херцегновски параглајдинг клуб Adriafly одржао уобичајени сигурносни брифинг, уз најаву активности Контроли летења аеродрома Тиват. Секретар клуба, Душан Стевовић истиче да временски услови тога дана ипак нису били оптимални, како се очекивало: „Због специфичне метео ситуације дио планине на којој се налази полетиште је прво вријеме било у облаку, тако да смо морали чекати и нисмо могли одмах почети са летовима. Ту активност у шали зовемо parawaiting“.
Први тандеми су кренули око 12 сати пошто се разишла ниска облачност, те створили добри сигурносни услови, а летови су се изводили до 16 сати.

Полетиште „Диздарица“ је прво регистровано летилисте у ЦГ, а налази се на атрактивној локацији у залеђу Херцег Новог,  на 900 м надморске висине, под Радоштаком. Стевовић подсјећа да је његова изградња започета још 2010. године и то волонтерским радом и личним средствима, те додаје: “Иако се једним својим дијелом налази у зони Аеродрома Тиват, као озбиљан и одговоран клуб, задобили смо повјерење код Агенције за цивилно ваздухопловство Црне Горе и Аеродромске контроле летења у Тивту, дали су нам свој комад неба и летилиште је регистровано 2011, тако да смо већ исте године били домаћини државног првенства Црне Горе. Ту нисмо стали, већ смо током наредних година летилише више пута дорађивали и додатно побољшавали. Можемо се похвалити да смо се већ 2012. угостили репортере најчитанијег свјетског магазина "Парапенте Маг",  па смо затим у броју 141 овог магазина, описани као најбоље полетиште на Јадрану, а уз констатацију да је у Црној Гори параглајдинг кренуо напријед“.
Због повољних климатских услова, добро уређеног и регистрованог терена, једноставног ретранспорта и велике надморске висине ово летилиште привлачи све више заљубљеника у параглајдинг, као других, који то желе да пробају. Обичан лет овдје траје 20 минута, али у идеалним условима може да се протегне и до 5 сати! Зато се није за чудити да заљубљеници параглајдинга долазе и из удаљенијих крајева да би баш овдје летјели.

„Још од 2014. године, у периоду од марта до маја, у госте нам долазе повеће групе француских пилота, њих од 20 до 40. У том времену у Алпима или Пиринејима се јос увјек не може летјети, а код нас је одлично. Један дио њих дође са породицама, јер Херцег Нови им осим доброг летења, својом позицијом могућава да у само 50 км вожње могу посјетити, Дубровник, Требиње, Котор и Ловћен“, каже Душан Стевовић.

Adriafly као званично регистровани спортски клуб  постоји од 2010. године. Клуб је члан Ваздухопловног Савеза Црне Горе и Параглајдинг Савеза ЦГ. Остварује сарадњу са Агенцијом за Цивилно Ваздухопловство ЦГ, као и са Аеродромском Контролом летења у Тивту, с којом има одличну комуникацију сваког летачког викенда. Клуб води међународну регистровану APPI школу "Adriafly" (асоцијација параглајдинг пилота и инструктора), а 2014. је био домаћин и организатор едукативне радионице "APPI workshop" која се одржава свуда по свијету са циљем надоградње знања инструктора и пилота. Учестововали су на неколико домаћих и свјетских такмичења. Осим одличне сарадње са клубовима из  Црне Горе, Adriafly је у блиским везама и са клубовима из окружења, првенствено са "Аеро клубом Требиње" и клубом "Нимбус" из Дубровника. Тренутно броји 13 чланова од чега један број ученика и пилота, 2 тандем пилота, једног инструктора и 2 ветерана. Од скоро клуб посједује најновију тандем опрему за летење у пару са инструктором, која је комплетирана уз помоћ Туристичке организације Херцег Нови и Агенције за развој и заштиту Орјена. Користи се за едукацију ученика и чланова, као и за промотивне летове управо у приликама какав је био и овогодишњи Параглајдинг да.
Заједнички програм „Орјен, планина крај мора“, чији је координатор Агенција за развој и заштиту Орјена, одвија се уз подршку Општине Херцег Нови и Туристичке организације Херцег Нови, а до његовог завршетка преостао је још један догађај, планиран за прву половину маја.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси