logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

06.06. - Уређене пјешачке стазе на Луштици

nas06062018Службеници Секретаријата за комуналне дјелатности, екологију и енергетску ефикасност обишли су јуче са херцегновским представницима медија уређене пјешачке стазе на полуострву Луштица. Предводили су их Жељко Старчевић из Агенције за заштиту и развој Орјена и Душко Аврамовић из Планинарског клуба “Субра.”

У ток зиме 2018. уређене су пјешачке стазе Росе-Тићи, Горњи Клинци-Обосник, Пристан-Забрђе, Радовићи-Жањице, Крашићи-Гошићи, Пржно-Грабовац, Солила-Грабовац. Израђене су и инфо табле на којима су приказане планинске стазе уређене кроз пројекат заједничке сарадње, а за све стазе израђени су иу смјерокази. Све табле постављене су на одговарајућим позицијама током јануара и фебруара.

Поред тога што су стазе погодне за развој сеоског туризма, могу се користити и приликом превенције или гашења пожара, казала је руководитељка одсјека за екологију и енергетску ефикасност, Данијела Влаовић.

–По закону о планиниским стазама, сада слиједи упис у регистар. Након тога би требало да спроведемо процедуру да се изабере домаћин стазе, који може бити планинарски или спортски клуб. Након свега, најбитније је одржавање. Јер нема сврхе направити стазе, ако их не одржавамо – казала је Влаовић.

-Протеклих година уређено је око педесетак километара стаза на Луштици, а циљ је да се у цјелости  обнови стара мрежа  стаза коју су уређивали мјештани градила давно  аустро угарска војска, казао је Душко Аврамовић из Планинарског клуба “Субра”, уз појашњење да се не ради о стазама које су тек направљене, већ су постојале и сада су само раскрчене. Ријеч је о стазама које су спајале луштичка села, затим о стазама које је правила аустроугарска војска, а које повезују тврђаве и утврђења.

06062018Након 40-минутног пјешачења, праву добродошлицу и кратки одмор, уз приганице с медом, магињачу, воду, у хладовини маслињака, групи је приредила породица Мориц, Неђо и Зорица из села Тићи. Њихов син Јован, дочекао је госте и након кратког осврта на активности домаћинства, присутне повео до млина старог 150 година. Капацитет му је био 150 – 200 киилограма маслина на ноћ, сада служи као музејски експонат, а маслиново уље домаћинство Мориц сада производи са новим модерним млином капацитета 200 килограма.

Старчевић је истакао да су стазе на Луштици исте важности као стазе на Орјену.

-Покрећемо овом приликом иницијативу како те стазе да чувамо, поготово у контактним зонама гдје се оне спајају са градским срединама. Јер, ако тај дио није више занимљиво атрактиван , онда ни сами улаз у стазу неће бити. То је оно што нама „продаје“ посјету залеђу. Морамо повести рачуна како изгледа и приступна стаза и спријечити да то буде непримјерен изглед. У овом случају асфалт и бетон није оно што желимо „продавати“, већ природу у најочуванијем облику каква је била вјековима, казао је Старчевић.

Пројекат уређења пјешачких стаза на Луштици реализовале су Општина Херцег Нови и Општина Тиват, маркирање су урадили планинари клуба “Субра”, а активности су финансиране кроз пројекат “Развој нискокарбонског туризма у Црној Гори” Канцеларије Уједињених нација за развој (УНДП).

                       

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси

 

Истражи Херцег-Нови