logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

24.09. - Пробијен пут до села Обалица

  • понедјељак, 24 септембар 2018 16:48

NasAktu24092018Иницијативом мјештана, село Рујево у залеђу Зеленике је прије неколико мјесеци добило пут. Како је тада најављено, план је био да се са пробијањем пута настави до напуштеног села Обалица. План је спроведен у дјело, што се могло видјети и током данашњег теренског обиласка новинара, по позиву предсједника Мјесне заједнице Зеленика-Кути Предрага Вујновића.

Село Обалица су последњи становници напустили још 1980. године, углавном из три породице: Вујновић, Митровић и Кишић. Мјештани су тада напустили своја огњишта и махом се преселили у Зеленику. И сада се, иако обрасло високим растињем, може лоцирати дом народног хероја Илије Кишића, а нови пут пролази на само неколико метара од старих и напуштених кућа.
Како је казао Вујновић, око 300 становника Зеленике је уложило средства за финансирање радова на пробијању пута, скупивши заједно око 16,5 хиљада еура. Помогла је и Општина Херцег Нови са 5000 еура, као и Министарство пољопривреде и руралног развоја са истом висином финансијских средстава. Како је након пробијеног пута ка селу Рујево градска управа била става да ће на сваки уложени еуро мјештана и она уложити еуро, Општина Херцег Нови ће у наредном периоду по овом питању уплатити преосталих 12 хиљада еура. Вујновић је напоменуо и да велику захвалност мјештани дугују и извођачу радова Дарку Чолићу.
Обилазак терена био је прилика и да се новинари, поред пробијеног пута, упознају са локалитетом Илијино брдо, за који мјештани кажу да ће бити прави драгуљ, али да је потребно мало улагања и визије. Локалитет пружа сјајан панорамски поглед на залив, а у близини се налази и гробље из 14. или 15. вијека.

Мјештани сада очекују додатну помоћ од надлежног министарства, како би пут до Рујева прекрили слојем бетона. За уређење друге дионице пута, потребно је ангажовање геометара и уређена пројектна документација, како би била могућа интервенција према министарствима за добијање средстава. Такође, мјештани сугеришу и да би пут требало предвидјети планом буџета Општине Херцег Нови за идућу годину, јер како кажу, не ради се само у путу који спаја два села, већ се заједно са потенцијалним видиковцем отварају туристичке могућности.
Терен је данас обишла и Секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић, која је казала је пројекат пробијања пута кроз оба села импресиван подухват, што се могло видјети и данас.

-Веома ми је драго да се овај пројекат приводи крају. Има још доста посла и улагања. Драго ми је да видим велико интересовање грађана, као и привредника који су помогли, што радом, што средствима. Пут ће бити од помоћи не само нашим суграђанима, већ и приликом интервенција Службе заштите и спасавања. Честитам мјештанима и Мјесној заједници на великом труду и ангажовању, казала је Самарџић и додала да ће Општина Херцег Нови наставити да помаже овај пројекат, али и оне гдје се грађани самоиницијативно укључују у нешто што је заједнички интерес свих нас, казала је Самарџић.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси