logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

01.10. - Спомен-књига „Задња линија одбране“ промовисана у Херцег Новом

  • понедјељак, 01 октобар 2018 16:04

AktNAs01102018Спомен-књига „Задња линија одбране“ аутора Радана Николића и приређивача Удружења бораца ратова од 1990. године  промовисана је данас у Херцег Новом, у фоајеу дворане Парк, у присуству чланова удружења бораца и породица бораца страдалих у рату деведесетих година.

Представљање књиге посвећене 316 војника ЈНА који су страдали у последњем рату започело је читањем имена погинулих бораца из Херцег Новог и минутом ћутања. Потом су услиједила излагања аутора Радана Николића, академика Зорана Лакића, професора Ратка Благојевића и професора Љубенка Боровића.
Допринос у организацији представљања књиге и прикупљању података о борцима из Херцег Новог дала је потпредсједница Општине Данијела Ђуровић, која је и омогућила да свака породица палих бораца добије по једну књигу.
„Херцег Нови је град који са поносом и достојанством памти своје хероје и сјећа се борби које је наш народ кроз историју водио. Зато ми је задовољство што сам данас са вама и обраћам вам се у име Општине Херцег Нови. Књига „Задња линија одбране“ Радана Николића на трагу је настојања да памтимо и поштујемо важне датуме, дјела и личности из историје нашег народа“, казала је Ђуровић, која се присутнима обратила на позив аутора.

Како је рекла, у овом дјелу сачувана су имена и биографије оних који су пали за своју земљу у последњем рату, од којих 26  из Херцег Новог. Нада се да ће се у наредном периоду изнаћи пригодна локација и кренути у подизање спомен обиљежја палим младићима.
„Подаци сачувани међу овим корицама важни су за породице палих бораца, за град Херцег Нови и цијелу државу – да знамо коме дугујемо захвалност, поштовање и вјечно памћење. Књига „Задња линија одбране“ је писани спомен у част борцима из Црне Горе који су пали током деведесетих. Таква, она ће служити будућим генерацијама – као забиљежена историја, и као опомена да се рат никада не заборави“, поручила је Ђуровић.
Књига „Задња линија одбране“ садржи биографије 316 војника из Црне Горе погинулих у ратовима 1991/1999. године. Она је спомен-књига, чији садржај је доминантно фактографски и прикупљан годинама, казао је аутор Николић. Како је додао, представљање није случајно 01. октобра, већ је овај дан одабран као датум када су прије 27 година погинула 24 војника ЈНА и рањено 50 у граничном појасу са општинама Херцег Нови и Требиње.
„Ова књига је прављена објективно, без уљепшавања. Настајала је преко 20 година, подаци су сакупљани из личне документације погинулих бораца, картона полих бораца, општинских секретаријата, војних органа, колега-бораца“, објаснио је Николић. Како је истакао, настала је из настојања Удружења бораца ратова деведесетих „да ода трајно признање саборцима палим у одбрани домовине и свога народа“ и представља „задњу линију одбране њиховог имена и дјела о кривотвораца историје“.
Академик Зоран Лакић казао је да је наслов овог дјела „много више морални, него војнички термин“ и он вишеструко симболизује значај који има – да сачува од неоправданог заборава младиће чију жртву не смијемо заборавити.
Промоцији је присуствовао конзул Републике Србије Зоран Дојчиновић, као и представници Удружења бораца ратова од 1990. године Црне Горе, које је приређивач књиге.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси