logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

17.03.- 01.04. - Изложба скулптура Дејана Верига “Дах”

dejan verigo plakatИзложба скулптура Новљанина Дејана Верига “Дах” биће отворена у дворани Парк у петак, 17. марта 2017. године, у 19 сати.

Како најављују из ЈУК “Херцег-Фест”, ова изложба је тек мало уздарје  хуманисти, екологу , човјеку подвига  у временима које подвиге не признај и надасве умјетнику, ком дугујемо много, много више.

Дејан Вериго природи подарује дах умјетности  и из тога дара проистиче  ова изложба “Новског таласа”.

“Човјек који познаје природу, живи са њом и за њу, умјетнички кредо налази управо у тој природи. Он је не подражава, што је иначе основно начело  у аристотеловском концепту умјетности, него тајним оком видјевши оно што други не виде, ослобађа  натуралне арте факте од наслага вишкова и потезима виртуоза артикулише фигуре нових значења, подложне перцептивном учитавању , асоцијацијама, или  једноставном предавању љепоти „ по себи“…

Скулптуре Дејана Верига имају неки чудни тактилни зов, маме да  их додирнемо, а то припада параестетичком феномену о којему би имали шта да кажу психолози. Можда нам поглед није довољан, можда додиром желимо да постено дио те природе која опчињава Верига , природе која је и полазиште и исходиште његове умјетности”, стоји у рецензији коју потписује директор ЈУК “Херцег-Фест” Стеван Копривица.