logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

04-08.09. - Традиционална конференција YUCOMAT 2017: Свјетска научна елита у Херцег-Новом

YUCOMAT2017-001У периоду од 4. до 8. септембра ове године Херцег Нови це бити домаћин Деветнаесте годишње конференције YUCOMAT 2017, на којој ће више стотина научних радника, из тридесетак земаља, саопштити око 140 радова.

Организатор је Друштво за истраживање материјала Србије, а под високим покровитељством америчког и европског Друштва за истраживање материјала и Федерације европских друштава за материјале

Као и протеклих двадесет и двије године, од 1995. када је покренута ова Конференција, и на овој ће бити заступљени истакнути научници водећих универзитета и лабораторија, као што су Стенфорд, Беркли, Харвард, Лос Анђелес, Чикаго, Бостон, Ирвин, Лозана, Берлин, Дрезден, Карлсруе, Торонто, Барселона, Мадрид, Токио, Тајпеи, Сеул, Москва, Варшава, Праг, Гетеборг, Беч, Брукхејвен, Аргон, Јилих, Оук Риџ, Новосибирск, итд.

Нови материјали представљају окосницу технолошког развоја и доприносе бројним националним приоритетима: заштити здравља, квалитету животне средине, уштеди енергије, информацијама и комуникацијама, инфраструктури, транспорту и уопште одрживом развоју.

Програмом овогодишње Конференције предвиђено је седам пленарних седница и шест симпозијума посвећених новим методама синтезе и процесирања материјала, новим материјалима за примену у високим технологијама, наноструктурним материјалима, еко-материјалима и технологијама, и биоматеријалима.

Као и претходних, и ове године двије трећине радова је из иностраних лабораторија, док су остали радови домаћих аутора или резултат заједничких истраживања домаћих аутора и колега из иностранства.

„YUCOMAT је до сада прешао дугачак пут од чисто националне до потпуно интернационалне конференције, не највеце, али свакако једне од најугледнијих у свету, чији се позиви за учествовање и држање Пленарних предавања тешко одбијају. Од самог почетка наша је жеља била да понудимо свету оно што је најбоље код нас и тако учинимо један скроман допринос трансформацији средине указивањем на добре примере“, саопштио је проф.др Драган Ускоковић, предсједник Друштва за истраживање материјала Србије. Како истиче, ријетко се и у свијету налазе конференције на којима се за тако кратко вријеме на једном мјесту могу чути такве новине, па је ствар престижа на њима говорити.

Једна свакако значајна новина је једнодневни мини-симпозијум посвећен истакнутим научницима са бившег-Yu простора који су направили значајна остварења из области науке и инжењерства материјала у свијету. Говориће њих четрнаест, са најпознатијих свјетских истраживачких центара и Универзитета (Брукхејвен, Аргон, Оук Риџ, Торонто, Лозана, Северна Каролина, Филаделфија, Ирвин, Аделаида), о најактуелнијим областима истраживања у области нових материјала и нанотехнологија. Основна идеја је била окупити их на једном месту, да саопште своја најзначајнија остварења на којима сада раде, са жељом да се упознају, остваре и прошире сарадњу како између њих самих, тако и са члановима наше научне заједнице. Жеља организатора је да овакви састанци постану традиционални и да један дан Конференције сваке године буде посвећен тим сусретима.

Ужељи да подстакне афирмацију квалитетних млађих научних радника, по правилу до 35 година старости, Друштво за истраживање материјала Србије већ годинама значајну пажњу посвећује младим истраживачима, награђујући најбоље из категорија доктората одбрањених између двије конференције, најбоље усмено излагање и постер презентацију. И на овој конференцији доделиће се награде које омогућавају добитницима учешће на великој EUROMAT Јуниор конференцији јула месеца 2018. године у Будимпешти.